Alanya

Alanya'da kayıt dışına karşı denetimler sıklaşıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2025'ten itibaren işletmelerin gelir beyanlarını yakından takip ederek, beyan edilen gelir ile gerçek kazanç arasında %20'yi aşan fark tespit ederse işletmelerden savunma isteyecek ve pişmanlık hakkı tanımayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, işletmelerin bildirdiği kazançlar ile gerçek gelirleri arasındaki uyumsuzluğu gidermek amacıyla geniş çaplı bir inceleme süreci başlattı. 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla başlayan bu yeni uygulama çerçevesinde, vergi denetmenleri, özellikle restoranlar ve benzeri yeme içme yerleri olmak üzere, iş yerlerinde kasa takibi yaparak günlük ciroları belirliyor. Eğer beyan edilen gelir ile hesaplanan gerçek kazanç arasında %20'yi aşan bir farklılık tespit edilirse, ilgili işletmelerden savunma istenilecek ve vergi mükellefleri pişmanlık müessesesinden faydalanamayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 81 ildeki vergi dairelerine gönderdiği resmi yazı ile 3 Şubat - 31 Temmuz 2025 tarihleri arasında yoğun bir denetleme sürecinin uygulanacağını duyurdu. Bu çerçevede işletmeler, bir ay içerisinde en fazla üç defa olmak üzere, toplamda bir yıl içinde 12 kez kontrole tabi tutulacak. Günlük yapılan ciro tespitleri esas alınarak aylık ve yıllık gelirler hesaplanacak. Bildirilen gelir ile hesaplanan gerçek gelir arasında %20'yi geçen bir farkın belirlenmesi durumunda, işletmelerden izahat talep edilecek.

Vergi uzmanları, izaha çağrılan işletmelerin 'pişmanlık' uygulamasından yararlanamayacağını ve vergi cezalarına gecikme faizi ekleneceğini ifade ediyor. Bakanlık, bu uygulamanın, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede mühim bir adım olduğunu vurgularken, işletmeleri vergi sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeye davet ediyor.