ALANYA'DA ÖĞRENCİ OLMAK

Başlıktan da anlaşılacağı gibi bu haftaki konumuz Alanya'da öğrenci olmanın sıkıntıları. Elbette üniversite öğrencilerinin sorunlarına değineceğim. Dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Orta ve ilköğretimdekilerin sorunları yok mu diye düşünebilirsiniz. Olmaz olur mu, onların da sorunları var. Ancak onlar ailelerinin yanında kalıyorlar; o nedenle çok ağır şeyler yaşamıyorlar. İşte o nedenle üniversite öğrencilerine öncelik vermek istiyorum.

Alanya Alaattin Keykubat Üniversitesi açılırken, o dönemin ileri gelenleri, siyasiler ve halk bu kurumun varlığının kente çok büyük ekonomik güç ve istihdam gücü kazandıracağı yönündeydi. Özellıkle kış turizmi eksiğini tamamlayacağı konuşuluyordu. Yani öğrenci üzerinden rant elde edileceğinin hesabı yapılıyordu. Oysa düşünülmesi gereken şey bilimsel eğitim olmalıydı.

Ülkemizde 200'den fazla üniversite var. Ne yazık ki ilk 500'e giren ODTÜ, İTÜ ve BOĞAZİÇİ. Oysa bu üniversiteler eskiden ilk 50'ye kafadan girerlerdi.

Şimdi diyebilirsiniz ki diğer üniversitelerin sorunları yok mu? Elbette var. Örneğin yüksek kira sorunu. İşte bu sorunda Alanya Türkiye birincisi. Alanya'ya gelen bürokratlar, doktorlar yalnızca bu nedenle gitmek istiyorlar. Bu kent yerlisine de çok pahalı gelen bir şehir.

Şimdi gelelim asıl konuya: ALKÜ'nün öğrenci sayısı 16.000, yurt kapasitesiyse 2.000. Anlatmak istediğim genel bir çerçeve. Oralara da AKP kendi adamlarını yerleştiriyor. Diğèr 14.000.öğrenci nerede kalacak? Ya tarikatların kucağına düşecek, ya da acımasız ev sahiplerinin insafına terk edilecek.

Alanya'da ortalama ev kirası 10.000 lira. Dört öğrenci bir araya gelip bir ev tutsalar bile elektrik ve faturaları eklendiğinde her biri için ayda en az 3.500 lira tutar.

Şimdi düşünün; anası veya babası emekli olan birinin aylık geliri zaten bu kadar. Asgari ücret üzerinden hesap yapsak o da aynı. Bir tostun 30 lira olduğu bir kentten söz ediyoruz.

Alanya'da yaygın olan bir dedikoduya göre g.tlü, göbekli, yaşı 50'yi geçmiş sonradan görme türedi zenginlerin üniversiteli öğrencilerden sevgilileri olanlar varmış. Bununla her üniversiteliyi, her zengini kastetmiyorum. Halktan aldığım duyumu yazıyorum. Bunların dışında bir de sübyancı zenginler var. Acilen bu konulara devletin dikkatini çekmeye çalışıyorum.

Bana sorarsanız çözümü de basit: Alanya'da çok yaygın olan ve çok sayıda yurtları bulunan bir cemaatin yurtlarına, FETÖ gibi devletin başına bela olmadan el koyabilirler. Böylece ALKÜ'nün 50 yıllık yurt sorununu da çözmüş olurlar. Bu şekilde üniversitenin öğrenci sayısı 50.000'leri bulur. Devlet bir belanın da önünü kesmiş olur.

Ben sorunu yazdım, gerisi uygulayıcıların işi.

Hoşça kalınız.