9 TL zam gelmişti, büyük indirim yaptılar! Sigara fiyatları kripto paraya döndü 9 TL zam gelmişti, büyük indirim yaptılar! Sigara fiyatları kripto paraya döndü

Küçüktürk açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklilerinin maaş artışlarının belirleneceği günlerdeyiz. Yakıcı enflasyon koşullarında bile asgari ücrete ara zam yapmayacağını söyleyen ekonomi yönetiminin, emekliler için de iyi şeyler düşünmediğinin farkındayız. İktidar 26 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirdiğimiz Büyük Emekli Mitinginde yaptığımız ciddi uyarıyı geçiştirmeye çalışıyor. Hâlâ bu yıl enflasyonu yüzde 38’e düşüreceklerini, az daha dişimizi sıkarsak bütün toplum olarak refaha ve feraha çıkacağımız masallarını anlatıyorlar bize.

Çalışanlar asgari ücrete ara zam istemesin, emekliler ne verirsek razı olsun, kötü beslenmeye, çürük barınaklara, işsizliğe pahalılığa, eğitimde sağlıkta özelleştirmeye evet desin ve yoksulluğu kader kabul etsin istiyorlar. Emekli Sendikaları statü yasasını kasten çıkarmayarak, emekli sendikamızı yargı sopasıyla baskı altına alarak iktidara geldikleri 2002 yılında 185 TL olan asgari ücrete karşılık, 276 TL olan en düşük emekli maaşını bugün 17 bin TL olan asgari ücretin neredeyse yarısına 10 bin TL ye düşürdü. İktidar derhal geçmiş yıllardaki kayıplarımızı da göz önüne alıp en düşük kök maaşı 2002 ve öncesinde olduğu gibi asgari ücretin yüzde 50 üstüne çıkardıktan sonra emekli maaşlarına bağımsız kuruluşların açıkladıkları gerçek enflasyon rakamı üzerinden zam yapmalıdır.

AYLIK BAĞLAMA ORANI YÜZDE 70’E ÇIKARILSIN

Tüm Emekli Sen Alanya Şubesi emekli zammına ilişkin taleplerini sıraladı. İşte o talepler; “Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70’e çıkarılsın. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilsin. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin. Emekli aylıkları emekli sendikaları statü yasası çıkana kadar bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellensin. Emekli, dul ve yetimlere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensin.3. Tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşları 2002 öncesi gibi asgari ücretin %50 üstüne çıkarılıp, bunun üzerine zam uygulansın. TBMM’de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılsın. Toplu sözleşme yapma hakkımız anayasal güvence altına alınsın. SGK ve İŞKUR yönetimlerine emekliler ve çalışanlar etkin bir şekilde katılsın. Fonlarda söz ve karar hakkı emekçilerindir. İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin. 10 Banka, 6 sigorta şirketiyle, TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının olduğu 17 emekli sandığına bağlı yaklaşık 300 Bin emeklinin yaşadıkları mağduriyetler yasalar ile giderilsin. Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin. Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın. Hastanelerdeki Geriatri (yaşlılık) bölümleri açılsın. Var olanlar takviye edilsin. Emekli ve yaşlı vatandaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, evde bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın. Emekli aylıklarının yatırıldığı kamu ve özel bankalarda, promosyonlar günün koşullarına göre değerlendirilsin, her yıl aylık artışına göre güncellensin. Çalışanlar, artık geçmiş yıllarda olduğu gibi emekli tazminatıyla bir daire satın alamıyor. Konut sahibi olamayan emeklilere, TOKİ tarafından ucuz konut sağlansın. Emekliler konut sahibi olana kadar barınma yardımı yapılsın. Sosyal devletin gereği olarak dul ve yetim maaşı en düşük emekli aylığından az olmasın. Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yüzde 32’lik kesinti kaldırılsın. Kökten çözülmeyen EYT sorununda, eksik çıkarılan yasa ile 5 bin gün Prim ve Kısmi Emeklilik hakları masada bırakılan EYT’lilerin mağduriyetleri giderilsin; Bağ-Kur kapsamı altında, Tescil, Prim Eşitleme ve İhya sorunu çözülsün; Staj ve Çıraklık başlangıcı, emeklilik sigortası başlangıcı sayılsın; 8 Eylül 1999 sonrası çalışma hayatına girenlerin sorunlarını çözmek üzere SGK sistemi kökten bir reformla yeniden düzenlensin.”