Başkan Çakan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Alanya’da yorganlara sarılın, 7 saat elektrik yok Alanya’da yorganlara sarılın, 7 saat elektrik yok

“İnşaat-emlak sektöründeki sıkıntı gerçekten ikamet kısıtlamasından mı kaynaklanıyor? TÜİK verilerine göre Antalya'da geçen yıl 26 bin 169'u ilk satış (sıfır daire) olmak üzere toplam 80 bin 459 konut satışı oldu. 2022 yılı Antalya bölgesi emlak-inşaat sektörü için altın yılı diyebiliriz. Bu yıl bu rakam 14 bin 131'i ilk satış olmak üzere 37 bin 247 civarında. Kalan 2 ayda da geçen yıl satış miktarına ulaşabilme imkanı yok. Satışlar yarı yarıya düşmüş durumda. Komşu iller Mersin ve Muğla'ya baktığımızda da benzer bir tablo var. O bölgelerde de satışlar yarı yarıya düşmüş durumda.  Mersin, Muğla Antalya turizm kentleri yabancıların ağırlıklı mülk aldığı yerler. İkamet kısıtlaması oralara da etki etti diyebilir miyiz? Cevap hayır. Turizm kenti olmayan Yozgat 2022 yılında 6 bin 400 satıştan 2023'te 2 bin 900'e, Konya 2022 yılında 34 bin 500 satıştan 2023'te 17 bin 500'e, Kırşehir 2022 yılında 4 bin 500 satıştan 2023'te 2 bin 400'e, Ankara 2022 yılında 126 bin satıştan 2023'te 67 bine düşmüş durumda. Neredeyse tüm Türkiye aynı düşüşü yaşıyor. Dileyen vatandaşlarımız tuik.gov.tr TÜİK internet sitesinden illerdeki konut satışlarının durumuna bakabilir. Tüm ülkede sıfır ve ikinci el konut satışlarında yarı yarıya düşüş yaşanırken Alanya'daki düşüşün sebebinin ikamet kısıtlaması olduğu söyleniyor. Alanya'da 4 mahallede kısıtlama var ancak işini bilen emlakçı-müteahhit arkadaşlar işin o kısmını ayarlıyor. Daire başka mahallede ikamet başka mahallede denetleyen sorgulayan yok.

İkamet sınırlaması kalkarsa Alanya, Türk vatandaşlarının yaşayabileceği bir şehir olmaktan tamamen çıkacak. Konut ve kira fiyatları herkesin malumu. Şehre gelen öğrenci, memur konut ve kira fiyatlarından dolayı Alanya'da kalmak istemiyor. Gelen yabancıllar kendi kuaförlerini, transfer şirketlerini, güzellik merkezlerini, kreşlerini yasa dışı şekilde işletiyor.

Emlak ve İnşaat sektörü tabii ki önemli. Birçok yan sektör betondan, inşaattan nemalanıyor. Ancak adım başı emlakçı, müteahhit dolu olan bu şehirde bu sektör temsilcilerinin şapkayı alıp nerede hata yaptıklarını düşünmeleri gerekmez mi? Sektördeki krizin faturasını ikamet kısıtlamasının ortadan kalkması ile yüksek kira, yüksek konut fiyatı olarak tüm Alanya halkı mı ödesin?  En temel ihtiyaç olan barınma problemini göz ardı mı edelim? Velhasıl konut satışlarının düşmesinin nedeni ikamet kısıtlaması değil. Nedenini hepimiz biliyoruz.”