Eğitim

ALKÜ’de engelliler için yeni uygulama

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Merkezi Kütüphanesi tarafından dezavantajlı öğrencilerin kütüphane olanaklarından daha fazla faydalanması için var olan engelli dostu uygulamalarına, görme engellilere yönelik yeni programlar ve cihazlar eklendi.

52 bin basılı kitap, 31 binin üzerinde elektronik kitap, tez, makale gibi toplamda 88 bin 161 eserlerle öğrencilerine eşsiz bir bilgi hazinesi hizmeti sunan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından merkezi ve diğer kütüphanelerin geliştirilmesi ve büyütülmesi çalışmaları devam ediyor. ALKÜ Merkezi Kütüphanesi dezavantajlı öğrencilerin kütüphane olanaklarından faydalanabilmesi için cihaz ve program olanaklarını genişletti. Özellikle görme engelli bireyler için bilgisayar kullanımı ve belge incelemelerini kolaylıkla yapabilmeleri için 2 program ve 2 cihazın kullanımına başlanıldı.

GÖRME ENGELLİLER İŞLERİNİ KOLAYCA YAPABİLECEK

ALKÜ Kütüphanesinde görme engellilerin bilgisayarlarda daha rahat belge okumalarında kullanabilmeleri için özel olarak geliştirilmiş ZoomText ve Jaws For Windows programları tüm bilgisayarlarda hizmete girdi. Ayrıca görme engellilerin bilgisayar kullanımını daha kolaylaştırmak için Topaz ve Pearl cihazları bilgisayarlara yerleştirildi.

YENİ UYGULAMALARLA BİLGİYE ULAŞMAK ÇOK KOLAY OLUYOR

Görme güçlüğü yaşayan kimselerin bilgisayar kullanırken ekranı daha rahat görebilmelerini ve daha etkili bir şekilde bilgisayar kullanabilmelerini sağlamak amacıyla özel olarak üretilmiş bir ekran büyütücü yazılımı olan ZoomText sayesinde kullanıcılar ayrıca ekranda otomatik olarak bütün programların kontrol panellerini, menüleri, liste görünümleri, mesajları sesli olarak anlayabilecek. Görme engelli bireylerin için geliştirilen ekran okuyucu programı olan Jaws For Windows ile de kullanıcılar bilgisayarda rahatlıkla yazı yazabilecek, ders notlarını takip edebilecek, e-posta gönderip alabilecek, internetin tüm olanaklarından yararlanabilecekler. ALKÜ Kütüphanesi aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) üyesi olarak hizmet veriyor.