Alanya

ALTSO’da KOSGEB destekleri anlatıldı

ALTSO ve KOSGEB iş birliğinde Girişimci Destek Programı İş Geliştirme Desteği 2. Çağrı Başvuruları Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. ALTSO organizasyonunda ve ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya konuşmacı olarak KOSGEB Antalya İl Müdürü İbrahim Uğur Erkış katıldı.

Toplantıda konuşan ALTSO Başkanı Eray Erdem, "Turizm şehri olarak lanse edilen bölgemizde üreten ve imal eden işletmelerimiz olmasına rağmen onların bugüne kadar çok fazla ön plana çıkmadığını üzülerek görüyoruz. Yeni yönetim anlayışımızla beraber göreve geldiğimizden bu yana Alanya’mızın turizm şehri olarak tanınmasının yanı sıra üreten şehirler statüsüne de yer alması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. Başkan Edem konuşmasında ayrıca; "Finans kaynaklarına ulaşmanın zor olduğu şu günlerde KOSGEB'in vermiş olduğu bu destek Paketi bizler için çok kıymetli. Üreten şehirlerle ve global pazarda rekabet edebilmek istiyorsak modern teknolojiye ve pazar stratejisine hakim olmak gerekiyor" diye konuştu. KOSGEB Antalya İl Müdürlüğü'ne atanan İbrahim Uğur Erkış da konuşmasında yeni destekler hakkında bilgiler verdi. Erkış, "Destek paketini incelediğimizde gerek makine ve techizat desteği gerekse de pazar desteği ile KOSGEB’in özellikle bu noktalara temas ettiğini görebiliyoruz" dedi. Erkış daha sonra başvuru ve başvurunun ardından desteklerin ne şekilde dağıtılacağı konusunda bilgiler paylaştı. Toplantı soru cevap bölümün ardından sona erdi.

2. ÇAĞRI BAŞVURULARI 1 AĞUSTOS’TAN İTİBAREN BAŞLADI

İş Geliştirme Desteği kapsamında, girişimcilere 1,5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ekleniyor.

DESTEKLENECEK GİDERLER

Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine ( eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlanıyor.

DESTEK VERİLEN SEKTÖRLER

NACE Rev. 2’ye göre "İmalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, bilgi hizmet faaliyetleri, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri" sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler, iş geliştirme desteğinden yararlanabiliyor.

GERİ ÖDEME KOŞULLARI

Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak olup işletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), girişimcilere yönelik sunduğu destek programlarında önemli bir değişikliğe gitti. "KOSGEB Girişimcilerini Seçiyor” sloganıyla başlatılan bu yeni program, girişimcilerin projeleriyle kendilerini kanıtlamalarını ve yeni kurulan işletmelerin sürdürülebilirliklerini sağlamayı amaçlıyor.

BAŞVURULAR 30 AĞUSTOS’TA SONA ERİYOR

2024 yılı 2. Çağrı başvuruları, 1 Ağustos itibarıyla başlamış durumda ve girişimciler 30 Ağustos’a kadar başvurularını tamamlayabilecekler. Program kapsamında, iş geliştirme desteği ile son 3 yıl içinde işletmesini kurmuş ve belirli sektörlerde faaliyet gösteren girişimcilere, 1,5 milyon TL’ye kadar geri ödemeli destek sağlanacak. Üstelik bu destek yüzde 80 oranında olacak.