Son dönemde sosyal medyanın çocuklar ve gençler üzerindeki olumsuz etkileri, kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayımlanan raporda, Türkiye'de sosyal medya kullanımının günlük ortalama 7 saate kadar çıktığına dikkat çekilerek, küçük yaşlardaki çocukların sosyal medya kullanımının zararları vurgulandı. Raporda, aşırı sosyal medya kullanımının psikolojik ve fizyolojik sağlığı olumsuz etkilediği, şiddet eğilimlerini artırdığı, yalnızlık ve kopukluk hissi yarattığı, aile içi çatışmaları artırdığı ve bağımlılığa yol açtığı ifade edildi.
Bu bağlamda, 16 yaş altındaki bireylerin sosyal medya kullanımına yasak getirilmesi tartışmaları yeniden gündeme geldi. Avustralya’da benzer bir uygulamanın hayata geçirilmesinin ardından, Türkiye’de de sosyal medya kullanım yaşının düşmesi üzerine bu konu daha fazla konuşulmaya başlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformlarına ilişkin 13 yaş altına yasak getirilip getirilmeyeceği konusunda henüz bir karar almadıklarını, ancak kişisel görüşünün sosyal medyada yaş sınırının 16 olması yönünde olduğunu belirtti.
Çocuklar ve gençlerin sosyal medya kullanımı, görme problemleri, vücut ağrıları gibi sağlık sorunlarının yanı sıra, dijital bağımlılık ve aile ilişkilerinin bozulması gibi ciddi olumsuzlukları beraberinde getiriyor. Sosyal medyanın zararlarına karşı önlem alınması gerektiği vurgulanırken, yasak önerisi, gençlerin dijital dünyada daha sağlıklı bir gelişim göstermeleri amacıyla tartışılmaya devam ediyor.