Alanya’da eğitim başladı, 176 saat sürecek Alanya’da eğitim başladı, 176 saat sürecek

ALTSO Başkanı Eray Erdem, Alanya'nın sorunlarını çözmek ve şehri daha ileriye taşımak için kararlılıklarını vurguladılar. Toplantıda, Alanya'nın turizm kimliğinin doğru tanımlanması, yerel ve yabancı nüfusun entegrasyonu, sosyal etkinliklerin artırılması ve medya ile toplum desteğinin önemi üzerinde duruldu.

ALTSO Başkanı Eray Erdem, önümüzdeki günlere ilişkin iş insanlarına önerilerde bulunurken, Alanya'nın turizm kimliğinin doğru tanımlanması, ikametgah sorunu ve Alanya’nın dinamikleriyle el ele vererek, şehrin sorunlarını çözmek için yapılacak çalışmalara dikkat çekti.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi Temmuz ayı olağan meclis toplantısı dün saat 14:00'de başladı. Meclis Başkanı Mehmet Kural'ın açılış konuşmasını ile başlayan toplantıda, ATSO Başkanı Ali Bahar'ın vefatı nedeniyle başsağlığı dilekleri ifade edildi. ALTSO'nun aylık faaliyetlerini içeren videolu gösterimin ardından ALTSO Başkanı Eray Erdem, çalışmalarına ilişkin bilgi vermek üzere konuşma yaptı.

Ankara’da İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın da katıldığı TOBB'daki toplantıda dile getirdiği ikamet sorununa ilişkin bilgi veren Erdem, yabancılara yönelik ikametgah sorununun Alanya’da yaşayan herkesin sorunu haline geldiğini kaydetti. Erdem, soruna rakamlarla dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi:

“Alanya’da ikamet sorununu sıradan bir sorunmuş gibi göremeyiz. Geçen yıl ile bu yıl arasındaki farka baktığımız zaman siyah ile beyaz kadar net. Bu kadar açık ara var. Taksici, bakkal, hastaneler muzdarip. İptal edilen ikamet sayılarına baktık, Antalya olarak aylık kayıp yaklaşık 150 milyon Euro civarında. Alanya’da ise 60 milyon Euro ölçeğinde."

Bakan Yerlikaya ile toplantının ardından Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nde toplantıya davet edildiklerini bildiren Erdem "Mahalle bazlı yapılan kota uygulamasının şehir bazlı olması gerektiğini söyledik. Kota yerel nüfusun yüzde 20’sini geçerse yabancıya kapatılıyor. Göç İdaresi Başkanı bunların notlarını aldı. Şuan 6 aydır herkese ikamet veriliyor. Bu süre zarfında gerek ilgili bakanlıklar gerek alt birimler gerek bizlerden arada görüşü sorularak yeni ikamet yasası ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Muhtemelen bu yılın sorununa doğru şekillenmiş ve yayımlamış olur. İsteğimiz bölgemizin taleplerini ve sıkıntılarını giderecek şekilde olması yönünde." dedi.

İkametgah konusu ile Türkiye'de en çok çalışmayı ALTSO'nun yaptığına dikkat çeken Erdem "Alanya’nın bu noktada kaybedecek bir saniyesi yok." dedi. Erdem, şehrin ekonomik durumuna ilişkin analizinde gelecek yıla ilişkin de uyarı yaptı. İş insanlarına "Kontrollü olun" uyarısı yapan Erdem "Bu enflasyonist ortamda bu kadar pahalılık varken, Alanya turizmi 2025’de çok daha kötü olacak. Benim bütün iş insanlarına tavsiyem lütfen herkes önümüzdeki süreçte bu gelecek duruma göre hareket etsin. Anlık, günlük manevralarla, tedbirlerle çok risk almadan, planlı, programlı, küçülerek hareket edilsin. Umutsuz değiliz, çaba sarf ediyoruz ama görünen köyde kılavuz aramaya gerek yok. Biz de burada kendi ölçeğimizde şehir, firmalar, idareciler, iş insanları olarak alabileceğimiz tedbirleri alalım." dedi.

“BU TÜR SORUNLAR HERKESİN SORUNU”

Güzelbağ Sanayi Sitesi ile ilgili de konuşan Erdem, “Alanya’daki bir galericinin, gıda toptancısının sorunu benim de sorunum. Bu konuya önemle eğildik. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile görüştük. Sağ olsun birkaç hafta içerisinde plan tadilatını yaptı. Alanya Belediyesi ve ALTSO geçtiğimiz 8-10 yılda bir araya gelebilmiş olsaydı bu sorun şimdiye kadar hallolmuştu. Seçimlerden sonra Alanya Belediye Başkanı Osman Özçelik ile bir araya geldik, sorunu anlattık.  Bu sorunun çözümü için birlikte çalışma yürüteceğiz." diye konuştu.

“HERKESİN BU KONUYA SAHİP ÇIKMASI LAZIM”

Alanya’nın turizm vizyonu hakkında da konuşan Erdem şunları söyledi:

“Bizi cezbeden bir şehirden geçiyorsak aklımıza şunu yazarız. ‘Dönüşte birkaç saat ayıralım, bu şehri gezelim’ deriz. Bazı şehirlerde bir an önce buradan kaçalım dedirtir. Çok üzülerek söylüyorum. Alanya şimdi o durumda. Şehirde bize davet çıkaran görüntü yok.

Bu konuda acil eylem planları geliştirmemiz lazım. Bunu tek başına yapamayız, bir arada durursak olur. Bizler proje geliştireceğiz, fikir sunacağız. Kimlik tanımlaması yapacağız. Bu doğrultuda bir yol haritası ile yol almamız lazım. ALTAV ile yaptığımız toplantıda birlikte hareket etme kararı aldık. Şehrimizi turizmde hak ettiği yere getirme çabalarımız devam edecek. Elimizde pırlanta gibi bir şehir var. İlla ki eksiklerimiz de vardır. Bize düşen bu eksikleri tespit edip her birlikte çözüm odaklı çalışmak olmalı."

SEVİLGEN: “ALTYAPI YOK”

Meclis Üyesi Hilmi Sevilgen de, ulaşım sorunlarına değinerek şu an Alanya’da insanların gelip oturacağı ve yaşayacağı altyapının bulunmadığını söyledi. Avokadonun gümrük çıkışı yapamadığına dikkat çeken Sevilgen bu konuda destek istedi. Konuyla ilgili ALTSO'nun girişimleri olduğuna dikkat çeken Erdem sonuç almak üzere süreci takip ettiklerini kaydetti.

GÖKÇE: “ALANYA’YI GELEN ÜNLÜLERE DAHA GÜZEL TANITABİLİRİZ”

Meclis üyesi Mehmet Özal Gökçe, “Alanya’ya birçok ünlü geliyor. Bu ünlüler Alanya’da bir gece konaklamıyor. Bence önce bunu sorgulamamız lazım. Alanya’nın tanıtımını yapmıyor." sözleri ile eleştiride bulundu. Meclis Başkanı Mehmet Kural konu hakkında Alanya Belediyesi ile görüşme yapılabileceğini dikkat çekti.

ALTSO Meclisi yaklaşık 2 saat süren görüşmelerin ardından sona erdi.