Doğaya ve çevreye duyarlı habercilik anlayışıyla hareket eden Gazete Alanya, bu kritik durumu kamuoyuna duyurmak için harekete geçti. Gazetenin sahibi Muammer Soylu, bizzat bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Gördüğü manzara karşısında adeta şaşkına dönen Soylu, kum zambaklarının korunması gerektiğine vurgu yaparak yetkililere çağrıda bulundu. Çektiği fotoğraflarla durumu belgelendirerek yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
KOPARAN YANDI: CEZASI 120 BİN TL’YE KADAR ÇIKIYOR
Kum zambakları, 2016 yılında Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alınmış olup, Türkiye’de de yasalarla korunmaktadır. Bu nadide bitkileri koparanlara 387 bin 141 TL’ye kadar para cezası uygulanmaktadır. Ancak caydırıcı cezalara rağmen, bilinçsizlik ve ihmalkârlık nedeniyle kum zambakları tehlike altında kalmaya devam ediyor.
TURİZM SEZONU YAKLAŞIYOR: TEHDİT DAHA DA BÜYÜK
Turizm sezonunun yaklaşmasıyla birlikte sahillere olan ilginin artması, kum zambaklarını daha da büyük bir risk altına sokuyor. Oysa bu çiçekler yalnızca doğa için değil, bölgeye gelen turistler için de önemli bir cazibe unsuru. Doğal güzellikleriyle ilgi çeken kum zambakları, bilinçli bir şekilde korunarak ekoturizme de katkı sağlayabilir.
DUYARSIZLIK TEHDİT EDİYOR: HERKESİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ!
Kum zambaklarının korunması için sadece yetkililerin değil, tüm vatandaşların duyarlı olması gerekiyor. Gazete Alanya olarak doğanın korunmasını bir kamu görevi olarak görüyor, yetkilileri ve çevre gönüllülerini harekete geçmeye davet ediyoruz. Bu nadide çiçeklerin yok olmasını izlemek yerine, hep birlikte geleceğe taşımak için el ele vermeliyiz.