Anne, baba ve öğretmenler çocuklardan, derslerine çok çalışıp, başarılı olmalarını beklerler. Beklenti böyle olunca başarısızlığı yeterince ders çalışmamaya bağlarlar. Bundan dolayı çocuklardan sürekli daha çok çalışması isterler. Bu durumda gerekli olan;
Bilinçsizce çok çalışmak, değildir. Verimli ders çalışma yollarını iyi bilmelerini sağlamak ve bunlardan gereğince yararlanarak etkili çalışmaktır.
Verimli ders çalışma yollarını öğretilecek çocuğun, olumlu alışkanlıklar kazanmaya kararlı ve niyetli olması gerekir. Çocuk olumlu alışkanlık kazanmaya karar verdikten sonra ders çalışmasını aksatan ya da kolaylaştıran alışkanlıklarını belirlemelidir. Bir yandan belirlediği olumsuz alışkanlıklarını bırakmaya çalışmalıdır. Diğer taraftan da olumlu alışkanlıklarını pekiştirmek için çaba göstermelidir.
ETKİLİ DERS ÇALIŞMA İÇİN AMAÇLARINIZI BELİRLEYİNİZ
Yapılacak çalışma bir amaç için olmalıdır. Amacınızı belirleyerek yaptığınız çalışmalarda istediğiniz sonuca gidersiniz. Bundan dolayı amacını doğru belirlemelidir. Belirlenen amaç doğrusunda yapılan çalışmalar, çalışanı hedefe götürür. Öğrencinin yakın amacı problem çözmek, ana düşünceyi bulmak, sebep sonuç ilişkisini fark edebilmek gibi konular olabilir. Belirledikleri bu amaçlara ulaşanlar, ileri zamanlarda sınıfı geçer, okulu bitirir, sınavlarda başarısı artar.
Çoğunlukla ders çalışacağımızda derslerimiz çakışabilir. Bu durumda hangi dersten başlayacağınıza kararsız kalmanız durumunda ders çalışma verimliliğiniz düşer. Verimli ders çalışabilmeniz için çalışmaya hangi dersten başlayacağınıza karar vermeniz gerekir. Bütün bunları yapabilmek için okulda geçen zaman, ders çalışma zamanı, eğlence zamanı, aile ile geçirilecek zaman, dinlenme, ev işlerine yardım ve uyku zamanlarını dikkate alarak plan yapmak gerekir. Ayrıca dersi, nerede, ne zaman ve nasıl çalışacağına da karar vermelidir.
Ders çalışma sürelerini her öğrenci kendi belirlemeli. Uzun sürecek ders çalışma sürelerinde 35-40 dakika da 5-10 dakika dinlenme araları vermelidir. Ders çalışma alanları olarak, çocuğun dikkatini dağıtmayacak, televizyon, bilgisayar gibi olumsuz etkileyicilerin olmadığı yerler seçilmelidir. Okula giderken derse ön hazırlık yaparak gitme verimi artırır. Sessiz okuma sesli okumaya oranla daha hızlı olur. Okuma alışkanlığını geliştirmek gerekir. Doğru ve anlamlı okumak verimimizi artırır. Öğrendiğimiz bilgileri unuttuğumuz veya anımsayamadığız zamanlar olabilir. O zaman belirli aralıklarla tekrarlar yapmak gerekiyor. Böylece hem konuların yığılmasını hem de unuttuklarımızı anımsarız. Diğer yandan sınavlara da her an hazır durumda oluruz. Çocukların not tutma alışkanlığı kazanmaları önemlidir. Yazılan bilgiler daha kalıcı olur. Bilgiye ulaşmamızı sağlayan kaynakları etkili ve verimli kullanmamız gerekir.
Etkili ve verimli çalışma alışkanlığı kazanarak akademik başarımızı artırabiliriz. Bütün bunları yaparken sürekli ders çalışmakta doğru değildir. Spor yapmaya, eğlenmeye, ailemizle ve sevdiklerimizle de zaman geçirmeye zaman ayırmayı da unutmamız gerekir.