İLK YARININ ARDINDAN

İlk yarıda şampiyonluğun iddialı takımları üç büyükler, yaptıkları milyonlarca Euro’luk transferlere rağmen, taraftarlarına beklentilerini karşılayacak oyun sergileyemediler.  Çok sayıda oyuncu transferine imza atan üç büyük kulüp oynadığı futbol ile taraftarlarında hayal kırıklığı yarattı.

                Beşiktaş 8 oyuncu transfer edip, 3 futbolcuyu da alt yapıdan kadrosuna kattı. 11 oyuncu transferi yapan Beşiktaş toplamda 15,85 milyon Euro transfere para harcadı. Kulüpten ayrılan 16 futbolcudan ise 2 milyon Euro para kazandı.

                Fenerbahçe 13 oyuncu transfer edip, 12 tane de alt yapı ve başka kulüplerdeki kiralıkların geri dönmesi ile kadrosuna 25 futbolcu kattı. 25 oyuncusunu da başka kulüplere gönderdi. Fenerbahçe transfere 16.41 milyon Euro para harcadı. Başka kulüplere gönderdiği futbolculardan ise 16,27 milyon Euro para kazandı.

                Galatasaray ise 16 oyuncu transfer edip, 12 tane de alt yapıdan ve başka kulüplerdeki kiralıkların geri dönmesi ile kadrosuna 28 oyuncu kattı. Transfere 9.10 milyon Euro para harcarken, gönderdiği oyunculardan 9,3 milyon Euro gelir elde etti.

                Bu transferlere oyunculara ödenen imza paraları dahil değil.

                Bu kadar çok transfer yapıp geçen yıl oynadıkları futbol kalitesine yetişemeyen kulüpler, paraları boş yere savurmaya devam ediyor. Elbette kadrolarına kattıkları oyuncuların kalitesi giden oyunculardan dahi iyi. Ama gelen bu kaliteli futbolcuların hepsinin birden kötü oynaması düşündürücü. Yeni transferlerden kalitesi ile doğru orantılı verim alınan futbolcu yok denilse yeridir. Bu da seyir zevkini azaltmaya başlıyor. Bir ara milli maçlara gitmeyen seyirciler gibi taraftarlarda yavaş yavaş tribünlerden çekilmeye başlayacak. Sonra bu kulüpler boş tribünlere oynamak zorunda kalacak.

 Bir diğer hususta bu kadar çok oyuncu transferi yapıyorsun, oyun kalitende yüksek olacak.

İlk yarının ilk üç sırasındaki Sivasspor, Başakşehir ve Trabzon ise üç büyüklere oranla daha başarılı transferler yaptı.

 Transferin en başarılı kulübü şüphesiz Sivasspor idi.14 oyuncu transfer ederken 2 tane de kiralık oyuncusu geri döndü. Transfere ise hiç bedel ödemedi. 11 oyuncusunu ise başka kulüplere gönderdi.

Başakşehir  14 oyuncu transfer etti. 13 tane de alt yapıdan ve kiralıkların dönmesi ile toplam 29 oyuncu transfer etti. 24 oyuncuyu ise başka kulüplere gönderdi. Bu transferlere 6,15 milyon Euro harcarken 200 bin Euro para kazandı.

Trabzonspor ise 22 oyuncu transfer etti. 11 tane de alt yapı ve kiralıktan dönen oyuncularla 33 futbolcu transfer etti. 33 futbolcusunu da başka kulüplere gönderdi. Transfere 4,36 milyon Euro harcarken, 17,500 milyon Euro para kazandı.

Alanyaspor ise 13 oyuncu transfer etti. 15 tanede alt yapı ve kiralıktan dönen oyuncularla 28 futbolcu transfer etti. 25 tanesi futbolcusunu başka kulüplere gönderdi. Alanyaspor bu transferlere 1,35 milyon Euro para harcarken, 10,85 milyon Euro para kazandı.

Futbol olarak baktığımızda Sivasspor, Başakşehir, Trabzonspor ve Alanyaspor’un kötü oynadığı maç sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Üç büyüklerin ise iyi oynadığı maç sayısı bir elin parmaklarını geçmez.

Eğer herkesin derdi ligin kalitesini artırmak ise; öncelikli olarak taraftar gibi değilde gerçek yorumcu olarak hareket eden hakemler ve eski futbolcuların programlara katılımı sağlanmalı. Futbol kurallarının bir taraf lehine değil, her takıma göre dürüstçe anlatıldığı bilgilendirilmelerin yapılması gerekir. Spor yorumcularının daha sakin anlatımlar yapması önemlidir. Yönetenlerin ise futbolcu transferlerinde doğru planlama yapan kulüplerden ders alması gerekir. Böyle giderse transfer yasağı alacak kulüpler olduğu gibi Avrupa kupalarına da gidemeyeceğiz. Gitmeyelim diyenler için ise; “bekara karı boşamak kolaydır.” 3 sezon gitmezsen şampiyonlar ligine ön eleme oynayarak, UEFA kupasına ise 1 takımla başlamak zorunda kalabiliriz. Futbol arabası devrilmeden herkesin önlemlerini alması gerekiyor.

İşini iyi yapan kulüp başkan ve yöneticilerini kutluyorum.