Eğitim

Kıta Kıta Hayal Edilen Meslekler: Türkiye ve Dünyanın Karşılaştırmalı Kariyer Hayalleri

Bireylerin ilgi alanları içerisine giren faaliyetlere katılım sağlamaktan keyif aldığı bilinir. Keyif alınan bir meslekte çalışmak ise neredeyse her çalışanın hayalidir.

Hayal kurulan meslekler yüksek yaşam standartları sunmakla birlikte bireylerin çalışma hayatındaki beklentilerini tam anlamıyla karşılayan özelliklere sahiptir. Bu beklentiler kimileri için üst düzey gelir kazanma seçeneği, kimileri için ise esnek çalışma koşulları olabilir.

Küresel çapta hayal edilen meslekleri somut bilgilerle belirlemek için yapılabilecek en iyi çalışmalardan birisi, kullanıcılar tarafından yapılan internet arama sonuçlarını incelemektir. Jobseeker platformu dünya üzerinde yapılan 50.000’den fazla arama sorgusunu analiz ederek, kıtalara ve ülkelere özgü olarak hayal edilen meslekleri belirlemek adına yürüttüğü araştırmayı geçtiğimiz günlerde başarıyla tamamlamıştır.

Araştırma sonuçları doğrultusunda pilot, uçuş görevlisi, model, psikolog ve fenomenlik, küresel çapta bireyler tarafından en çok hayal edilen 5 meslek olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte kültürel faktörlerin ve kişisel beklentilerin, hayal kurulan meslekler içerisinde belirleyici bir rol üstlendiği anlaşılmıştır.

Araştırma Bulguları Ne Gösteriyor?

Kıtalar özelinde yapılan araştırmalar küresel çapta hayal edilen mesleklere geniş bir bakış açısı kazandırma özelliğine sahiptir. Dünya üzerinde en çok hayal kurulan meslek olduğu belirlenen pilotluk; Afrika Kıtasında Kenya, Zimbabve ve Tanzanya ülkeleri dahil toplamda 14 farklı Afrika ülkesinin hayal ettiği meslek olarak ilk sırada bulunur. 

Asya Kıtasında ise Japonya, Hindistan ve Güney Kore ülkeleri dahil pilotluk mesleğinin en çok hayal edilen seçenek olduğu görülür. Avrupa Kıtası özelinde Almanya, Fransa ve İsveç ülkelerinin içerisinde bulunduğu 25 farklı ülkede en çok hayal edilen meslek modelliktir. Pilotluk mesleği ise Avrupa ülkeleri içerisinde ikinci sırada yer alır. 

Fenomen olma hayali Asya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika Kıtalarında ön sıralarda bulunan kariyer tercihidir. Okyanusya Kıtasında psikolog olma hayali ilk sırada bulunur ve uçuş görevlisi pozisyonu ön plana çıkan meslek hayalleri içerisinde yer alır. Bu bilgilerle birlikte araştırma sonuçlarının oldukça ilginç bilgiler içerdiğini belirtmek gerekir.

Örneğin Moldova’da yaşayan bireyler dedektif olma hayali kurarken, Arjantin’de yaşayan kişiler aşçı olmayı öncelikli olarak hedefler. Türkiye özelinde genel anlamda küresel meslek trendlerine paralel bir yapının oluştuğu görülür. Bu yapıyı detaylı olarak inceleyerek yazımıza devam edelim. 

Türkiye Özelinde Hayal Edilen Mesleklerin Değerlendirmesi

Jobseeker platformunun araştırma sonuçları doğrultusunda, Türkiye’de en çok hayal kurulan meslekler sırasıyla pilot, doktor, model, fenomen ve psikolog olarak belirlenmiştir. Türkiye’de ve küresel ölçekte pilot olma hedefinin en çok hayal edilen meslek tercihi olması, küresel trendlerle ülkemizin paralel bir konumda bulunduğunu gösterir.

Ülkemizde doktorluk tercihi ikinci sırada bulunurken global ölçekte bu meslek altıncı sırada yer alır. Modellik mesleğinin ülkemizde ve dünya çapında üçüncü sırada bulunarak konumu koruduğu görülür. Fenomen olma hayali dünya çapında beşinci sırada bulunurken ülkemizde dördüncü sırada, doktorluk mesleği ise ülkemizde beşinci sırada yer alırken küresel anlamda altıncı sırada bulunur.

Hayal edilen mesleklerin Türkiye ve dünya çapında küçük farklılıklar göstermesi, genel anlamda ülkemizin popüler kültüre ve global trendlere uyum sağladığını gösterir. Nitekim somut sonuçlar doğrultusunda oluşan farklılıkları da göz ardı etmemek gerekir. Bu noktada Türkiye’nin ekonomik ve kültürel yapısının, ilgili farklılıkların oluşmasında önemli bir rol üstlendiği yorumlanabilir.

Bu yorumu biraz daha açmak gerekirse ülkemizin ekonomik anlamda çalkantılı bir yapıya sahip olması, özellikle iş dünyasına giriş yapan yeni bireylerin daha yüksek gelir kazanabileceği mesleklere yönelmesi için önemli bir etkeni oluşturur. Ayrıca mesleki saygınlık, mesleki kariyer yolunun geniş seçeneklere sahip olması ve esnek çalışma koşulları, hayal edilen mesleklerin ülkemiz özelinde belirlenmesini etkileyen diğer faktörler arasında bulunur.

Türkiye Hayal Edilen Mesleklerden Ne Öğrenebilir?

İş dünyasındaki gelişim ve değişimlere ayak uydurmak, küresel arenada rekabetçi bir konumda bulunmak isteyen ülkeler için bir zorunluluktur. Global trendlerin gerisinde kalan ülkelerin güçlü bir konuma ulaşması neredeyse imkansızdır. Küresel trendlerden verimli sonuçlar çıkararak harekete geçen ülkeler, yarının iş dünyasında gerçekleşmesi muhtemel standartları belirleyebilecek bir rol üstlenebilir.

Türkiye ekonomik gelişimini sürdüren ülkeler sınıfı içerisinde yer alır. Küresel anlamda hayal edilen meslekler doğrultusunda Türkiye’nin gerçekleştirebileceği faaliyetler, ekonomik gelişimin hızlı bir şekilde yukarı yönlü ivmelenmesini sağlayacak olan bir etkiyi oluşturma potansiyeline sahiptir. Bu potansiyeli tam anlamıyla kullanabilmek için hayal edilen mesleklerin küresel çapta oluşturabileceği iş gücü açıklarını ve fırsatları belirlemek gerekir.

Ülkemizde havacılık, hızla gelişen sektörler içerisinde ön sıralarda bulunur. Küresel çapta pilotluk ve uçuş görevlisi pozisyonlarının hayal kurulan meslekler olması, Türkiye için avantajlı bir ortamın hazırlandığını gösterir. Nitekim bu avantajı en iyi şekilde değerlendirebilmek için global ölçekte ilgi duyulan mesleklere karşı oluşabilecek ihtiyaçların belirlenmesi gerekir.

Bu kapsamda havacılık ile ilgisi olan yerli ve yabancı bireyler için sunulan eğitim programlarının geliştirilmesi, ülke ekonomisine katkı sağlayacak alternatif bir kaynak oluşturabilir. Ayrıca dijital medya platformlarının kullanım oranındaki artış doğrultusunda, fenomenlik gibi gücünü sosyal medyadan alan günümüzün trend mesleklerinde etkin rol üstlenebilecek bireylerin eğitilmesi ve yönlendirilmesi için çeşitli girişimlerin planlanması faydalı olacaktır.

Hayal edilen mesleklerde performans gösteren Türk ünlüler

Ülkemizde küresel çapta hayal edilen mesleklerde çalışan ve yüksek performanslarıyla küresel arenada ilgi toplayan birçok birey bulunur. SOLOTÜRK Kol Komutanı Binbaşı Murat Bakıcı, Türk Hava Kuvvetleri'nde hizmet veren başarılı bir pilottur. Eskişehir doğumlu olan Binbaşı Bakıcı, F-16 savaş uçağını akrobatik hareketlerle kullanarak küresel anlamda dikkatleri üzerine çekmektedir.

Profesör Doktor Oytun Erbaş ise “Otizm” hastalığının tedavisinde farklı tedavi yöntemleri geliştirerek küresel sağlık literatürüne katkıda bulunan ünlü bir doktordur. TUS’ta (Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) toplamda 7 kere ilk 10’a girmeyi başaran Oytun ERBAŞ, aynı zamanda ulusal kongrelerden birçok farklı ödül kazanmıştır.

Nusret Gökçe ve Ruhi Çenet ise global çapta tanınan en ünlü Türk fenomenler arasında bulunur. İş dünyasına kasap çırağı olarak giriş yapan Nusret Gökçe, günümüzde Amerika Birleşik Devletleri, Orta Doğu ve Avrupa’da “Nusr-Et” isimli restoran zincirini kurmayı başarmıştır. Öte yandan Youtube isimli sosyal medya platformunda ürettiği bilgilendirici içeriklerle ün kazanan Ruhi Çenet, günümüzde 11,1 milyon takipçiye sahip olan ünlü bir fenomendir.

Sonuç

Küresel çapta hayal edilen meslekler, global trendlerin hangi yönde ilerlediğini anlamak amacıyla derin bir bakış açısı sunar. İş arayan adayların potansiyel sorunlarını çözmek amacıyla yazılı ve görsel içerikler yayınlayan Jobseeker platformu, dünya genelinde en çok hayal edilen meslekleri belirlemek için ciddi bir araştırma yapmıştır. Araştırma sonuçları ülkemizin küresel trendler doğrultusunda değerlendirebileceği bir çok fırsat bulunduğunu gözler önüne sermektedir.

Kaynakça:

  1. Murat Bakıcı Kimdir?
  2. Prof. Dr. Oytun Erbaş Kimdir?
  3. Nusret Gökçe Biyografisi
  4. Ruhi Çenet Kimdir?