KÖYÜMÜZE GERİ DÖNELİM

Yılların akışı, ticaretin küreselleşmesi, turizmin hızlı tırmanışı kırsal kesimlerden kentlere göçü zorlamıştır. Kırsalın üretim kalite ve kapasitesi vatandaşı kolaycı kazanım düşüncesine sevk etmiş ve kolay para kazanma yolu niteliğinde şehirlere akın başlamıştır. Umutlar, hayaller yanında plansız gelişen sektörler göçleri zorunlu hale getirmiştir…

Kırsal, orman, hazine mevzuatları da köy ve kırsaldaki halkın gönlünü okşayamamış, bilakis, tutunulan dallar kısıtlanarak kente taşınmayı teşvik etmiştir. Konut ihtiyacı başta olmak üzere tarım, hayvancılık politikaları hep vatandaşı yalnız bırakmış, elinden tutacak planlama sağlanmadığından köyler kimsesiz bırakılmışlar, adeta terk edilmişlerdir…

Siyaset kurumlar her gün atışıp, tartışıp, savuruyorlar ama kırsaldan kentlere göçün nedenleri üzerinde duran, araştıran, sorgulayan politikacı vizyonu gelişmiyor. Geliştiği zannedilen kentlerde artık obezit büyüme, aşırı nüfus, yetersiz iş imkânı ile bezgin ve yorgun görüntü sergilemeye yüz tutmuştur. Kentleşme ve modernleşmenin asli mekânı durumundaki kırsallarda planlanması gerekmez mi ki…

Teknik imkânların en yüksek seviyede işleri pratikleştirdiği çağımızda siyasi vizyona köy yerleşim alanları yerleşmediğindendir ki köye dönüşün özlem haline gelmesine rağmen planlı çalışma başlatacak ide ve tartışma sahası yoktur, fikir ve düşünce alanları oluşmamıştır…

Bir dönemin gençlik hareketi ve fikir kulüplerinin köy kalkındırma projeleri arasında yer alan “köy kent veya tarım kentleri” idealleri tarihe karışıp gitmiştir. Dünya terörizm hareketlerinin fakir, yoksul, az gelişmiş ülkelerden kaynaklandığına dikkat çeken siyasi atmosfer yoktur. Kentlerdeki sıkıntıların başında da giderek fakirleşen, yoksullaşan şehir ekonomisinin etkili olacağı açıktır. Rant hesabıyla şişirilen konut alanları, yok edilen sosyal donatı sahaları geleceğin sıkıntılı, acılı, ağlamaklı günlerinin müjdecisi durumundadır… 

“Kırsalda kentleşme projesi” dense, kenlerdeki kötü gidişatın köylere de taşınması anlamını yükleyenler çıkacaktır ancak, “kırsalı kalkındırma” projesi şeklinde ele alınabilir.  Herkesin iyi bildiği kırsal yaşamda ev yaptırmak zor, imar planı güç, tarım, hayvancılık.. destek bekler. Elektrik, su, kanalizasyon, traktör, yem, doğal beslenmede ormandan yararlanma imkanları….

Uzatmayalım. Okul, cami, tarımsal imkân aletleri, yeni konut için arsa üretimi, iş için de tarla verilmesi, vasfını kaybetmiş orman, hazine arazilerinin kullanımı kırsalda toplu yerleşim, altyapı kolaylığı ve ekonomik şartlar mini kentleşme yoluyla göçlerin yönünü değiştirebilir…