Miras paylaşımı, devir işlemleri gibi hususlarda artık yeni dönem başladı. Miras, murisin eşi ile paylaşılıyorsa, eşin Miras payı 1/2 olur. Geriye kalan 1/2 ise kardeşler arasında eşit paylaşılır. Anne veya babadan biri sağ ise kardeşin payı 1/4, anne babanın payı ise 1/4 olur. Bu yeni dönem ile birlikte mirasta hak sahibi olan kardeşler için işlemler daha kolay olacak.
Artık kardeşler arasında yapılacak devir işlemleri için gereken tek şey bir sözleşme ve tarafların imzası. Mirasın kardeşler arasında paylaştırılması için zorunlu olan noter onayı kaldırıldı. Bu yeni düzenlemenin sebebi, miras paylarının kardeşler arasındaki devir süreci daha basit ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi. Hisseli tapuların satışı veya devri için, hisse sahiplerinin ortak karar alması ve noterde hazır olarak bulunması gereklidir. Hisseli tapu alırken ise Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemleri tamamlanmalı, sınırlar belirlenmeli ve parseller tespit edilmelidir. Getirilen yeni düzenleme ile birlikte, örneğin, miras kalan bir evin kardeşlere devri için yazılı bir sözleşme yapılması artık yeterlidir. Hisseli tapular için tek şart hissedarların paylaşım konusunda mutabakata varması.
MİRASTA KARDEŞELERDEN BİRİ İMZA VERMEZSE NE OLUR?
Mirasçılardan biri imza vermezse, anlaşmanın olmaması nedeniyle her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı bulunmaktadır. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme ya da kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça paylaşma isteyebilecektir.