Okullar açıldı ve biz ilk iki ayı çoktan geride bıraktık. Heyecanla kırtasiye alışverişini yaptığımız, geleceği hakkında daha ilk günden büyük hayaller kurduğumuz Ahmet bu sabah ‘Anne ben okula gitmek istemiyorum.’ , ‘Anne ben okulu sevmiyorum’ diye uyandı. Eminim hem okuyanların aynı zamanda çocuğu okula giden annelerin başlarına sıksık gelen bir senaryo. Ama önleminin alınması ise mühim. Zira bu tablo; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunu dahi tetikler nitelikte.
Eyvah! Çocuğumda bir sorun mu var!
İşte burada ebeveynlere düşen kocaman bir sakinlik ve basit bir kontrol çalışması.
1-Okulda yapılanları yetiştirebiliyor mu?
Gelişim dönemlerinde çocukları kreş, anaokulu, oyun okulu vb. Eğitim kurumlarına göndersek dahi, evde çocuğun tüm ihtiyaçlarının karşılanması boyutunu abartmak yani suya sabuna dokundurmamak çocukların ince kas gelişimini geride bırakabiliyor.
İnce kasları gelişmemiş çocuklar, okulda öğretmeninin tahtaya yazdığına yetişemiyor veya yazı yazmak, etkinlik yapmak istemiyor ve bu durum onun hem başarısız olduğunu aynı zamanda diğerlerinden geri olduğunu düşünmesine sebep olabiliyor. Eğer defterler eksikse bu ince kas gelişimi için egzersiz yapmamıza iyi bir işaret olabilir.
2-Akran Kabulü
Kolombiya üniversitesindenMark Holden ve Ben Coleman’ın 432 kişilik hatırı sayılır yaptığı bir araştırmada, çocuk ve ergenlerin arkadaş ilişkilerinin paralel olarak onların mutluluğunu etkilediğini sonucu çıkıyor. Acaba sosyalleşme ilişkileri okulda nasıl gidiyor?
3-Öğretmen’den ne bekler?
Çocuklar dikkat ister. Doğdukları an itibariyle her ihtiyaçlarını karşılayan anne ve babalarının dışında hayatlarına yeni bir sıfatla eklenen öğretmen artık farklı bir figüründe onun hayatında olmasıdır. Peki acaba çocuğunuz öğretmenin ’den ne ister? Bunun üzerine onunla ufak bir sohbet etmeyi denediniz mi? Sizden olan beklentisini 30 kişilik bir sınıfta öğretmeninde bulamayan çocuk gizli bir kırgınlık yaşayabilir. Öğretmen nedir? Neler yapar? Neler yapmaz? Bu konu sizin için okuldan eve dönerken bir sohbet konusu olabilir.
Peki biz evde başka neler yapabiliriz? Diye soracak olursanız.
Çocuklarla evde birçok yapılabilecek ince kas gelişimi çalışması bulunmakta;
• Makas ile kağıtları kesip, baş ve işaret parmağını kullanarak küçük toplar yapabilirsiniz.
• Punch denen eğlenceliği bir işleme tekniğini kullanarak beraber hem vakit geçirebilir, parmak kaslarını geliştirebilirsiniz.
• Küçük bir tenis topuyla atma yakalama çalışmaları yapabilirsiniz.
Önemli alınmamış ihmaller, bir çocuğun okuldan nefret etmesine hatta hayatının büyük bir bölümünün derin bir şekilde etkilenmesine sebep olabilir. Bu konuda bir uzmandan destek alarak işi sizin için daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.