Posa İle Beslenmenin Yararları:
Posa (diyet lifi); insan vücuduna alınan besinlerin, ince bağırsakta sindiremediği veya kan dolaşımına emilimi sağlanamadığı kompleks karbonhidratlara denir. Bağırsaktan kana taşınmadığı için, insan vücudunda diğer karbonhidratlar gibi enerjiye dönüşemez ve vücuttan kullanılmadan uzaklaştırılır. Diyet posasının diyette yeterli düzeyde olması sağlıklı yaşamın sürdürülmesi ve bazı hastalıklardan korumak için önemlidir. Posa yani lif ağırlıklı beslenmek; bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını sağlar, kan şekerinizin dengeler ve mide boşalmasını geciktirir, yeme isteğini azaltır. Açlık duygusunu bastırarak tok hissetmenizi sağlar. Doğal posa içeriği en yüksek besin grupları sırasıyla, kuru baklagiller, sert kabuklu meyveler , tahıl ürünleri , sebzeler ve meyvelerdir . Çiğ olanlar pişmişlerden, kabuklu olanlar kabuksuzlardan daha çok diyet posası içermektedir.
Posa Alımını Arttırmak İçin Öneriler:
Kahvaltıda posa bakımından zengin besinleri tercih edilebilir. Kepekli tahıllar ve posa bakımından zengin kahvaltılık tahıllardan başka, yulaf ezmesi, kepekli ekmekler vb. ile söğüş sebze ve meyve ile posası yüksek bir kahvaltı tüketilmiş olur.
Tam tahıllar ve ürünleri tercih edilmelidir. Günlük enerji gereksiniminin büyük bir kısmını kompleks karbonhidratlardan (kahvaltılık tahıl ürünleri, kepekli, yulaflı ekmekleri, bulgur gibi besinler vb.) zengin besinlerden karşılanması ile yağ tüketimi azaltılmış ve posa tüketimi artmış olur. Yulaf gibi tahıllar çözünür posa da içerdiği için kan lipitlerini düşürücü etkisi vardır. Beyaz ekmek yerine kepekli,tahıllı ekmek tercih edilmelidir.
Haftada 2 veya 3 defa kurubaklagiller tüketilmelidir. İyi bir posa kaynağı olduğu için posa tüketimini arttırmada iyi bir yoldur. Kurubaklagiller kompleks karbonhidratlar ile posadan zengin bitkisel protein kaynağı besinlerdir. Bu özellikleri nedeni ile kan kolesterolünü düşürücü etkileri vardır.
Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir. Öğle ve akşam yemeklerinde sebze yemekleri, salata, ara öğünlerde meyve tüketerek günlük meyve ve sebze gereksinmesini arttırabilir.
Meyve ve sebzeleri yenebilir kabukları ile birlikte tüketilmelidir. Kabuğu soyulmadan yenilebilecek meyveler (örn; elma, armut) kabuğu soyulmadan yenilmelidir. ÿ Meyve suyu yerine taze bütün meyve tercih edilmelidir. Posa, meyvenin kabuğunda ve kabuğa yakın kısımda bulunmaktadır. Bu yüzden meyve suyu elde edildiğinde bu kısımlar yok edilmekte ve posa içeriği yok denecek düzeye inmektedir.
Pişirme yöntemlerinde posayı arttıracak uygulamalar yapılabilir. Örneğin et yemeklerini sebze ile pişirmek, çorbalarda mercimek, kepekli pirinç tercih etmek gibi.
Besin satın alırken posa içeriği hakkında, besinlerin etiketleri okunmalı ve posa içeriği yüksek olanlar tercih edilmelidir. Besin alışverişi yaparken satın alınan besinin etiketinde posa miktarı belirtilmişse ve 5 gr’dan daha fazla posa içeriyorsa bu besin yüksek posalı besin olarak değerlendirilebilir.