SEÇİMİ GERİDE BIRAKIRKEN

Siyasal Türkiye haritası ayrışan ve birleşenleriyle analize açık bir iklim sergilemiştir. Türkiye siyaseti ülke üzerinde “Ben-Sen-O” ayrıştırma ve ötelemenin figürünü yansıtmaktadır. Politik söylem ve eylemler seçmen yığınlarını konsolide, kaynaşma, hipnoz, sabitleme, ego bakış açısı yaratma üzerinden yürütülmüştür…

Adının yerel seçim olması süreçteki havayı genel seçim atmosferi üzerinden estirilmiştir. Siyasetin sürdürebilirliği açısından bu önemlidir. Siyasetin taraftar kitle üzerinden yönlendirilmesinin kalıcı blok seçmen yığınlarının aynı hedefe kilitlenmesi bireysel istek ve arzuları toplulaştırmaktadır. Ekseriyeti elinde tutabilen politikacı için bu, bir sonraki seçimin tabii, reel ve politik hakkı olarak telakki edilebilir…

Yerel yönetim seçimleri sürecinde siyasete dünyevi ve uhrevi, dünya ve ahiret, bu dünya ve ölüm teorisyenleri de türemiş, stratejik bilgilerle “cennete sorgusuz-sualsiz” girebilmenin yolları da malzeme yapılmıştır…

İttifak, işbirliği politik bloklaşma ve diğerleri kavramı stratejisiyle liderler düzeyinde sert, küfür, tehdit yüklü kelimeler seçmen tabanında aile içlerine kadar sıçrayan politik çıkmaz, açmaz, ayrıştırıcı haliyle gergin sürecin yaşanmasına olanak sağlamış, seçime “kan” bulaştırmıştır.…

Siyasi partilerin “bekaya karşı terörle işbirliği” ilişkilendirmeleri toplumsal tabanda rahatsızlık yaratmıştır. Aynı blok binaların apartman dairelerinde yaşamak suretiyle ortak merdiveni, aynı bahçeyi, aynı suyu kullanan, aynı iklimin havasıyla nefesini alıp veren, diğerinin siyasi, politik, dini, ırki, düşünsel iklimini sorgulamayan ve huzur içinde yaşayan yerleşkelerde dahi kişilikler sorgulanır, selamlar kesilir, tartışma sertleşir bir tavır almıştır. Lider kadroları kullanılan yakışıksız dili toplum tabanında yara açmış, fay hatları oluşturmuştur…

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki politik esinti anayasa ve hukuksal ölçü ile toplumun önünde yasal statü ile yer alırken dışarıdaki politik Türkiye Yerleşkesi beka sorunu habercisi konumunda seyretmektedir. Bloklaşmış milli siyasete karşı, özerk ayrıştırıcı politika tohumlarını dinamize etmektedir. Karşılıklı hakaret suçu mahkeme ve cezaevi tehditleri blokları perçinlemekte ve toplumda tamiri güç düşünsel, sosyal fay hatlarını genişletmektedir…

Seçim sonuçları göstermiştir ki ideolojik çıkmazların dışında milli vicdan, milli mutabakat, milletle kucaklaşma, istişare dili, yumuşak dil kullanan adaylar daha başarılı olmuşlardır!..