SLOGAN

Evet değerli dostlar; bugünkü konumuz SLOGAN.

Slogan, bir düşünceyi yaymak, bir eylemi desteklemek için ortaya atılan kısa ve çarpıcı sözdür. Çoğunlukla ideolojik anlamda kullanılır. Bir partinin veya bir siyasi grubun hedef ve amacını belirleyen; bir kitap dolusu şeyi iki üç sözcükte toplayan, toplumun her kesiminin anlayabileceği anlamı olan, yani her kesime mesaj iletebilen kısa, özlü cümlelerdir.

Türkiye'de genellikle siyasi partiler seçime giderken kendilerine bir slogan belirlerler. Gerçekten de bu sloganın seçim başarısında büyük etkisi vardır.

Cumhuriyet tarihinden akıllarda kalan siyasi partilerin bazı örnekler verecek olursak ilk aklıma gelen Demokrat Parti'nin (Adnan Menderes) kullandığı slogandır. Belleklere kazınan o slogan, havaya kaldırılmış, avuç içi görünen bir elin altında yer alan YETER! SÖZ MİLLETİN! cümlesiydi. Bana göre o slogan devlet kurmuş CHP'yi alaşağı etmeye yetmişti.

Gelelim 70'li yıllara: KARAOĞLAN önderliğindeki benim partim CHP ataktaydı. Burada KARAOĞLAN sözcüğü tek başına bile bir slogandı. Çünkü Anadolu halkı KARA sözcüğünü 'yiğit' anlamında kullanır. OĞLAN da erkek çocuk demekti. Yani halkımız buna 'yiğit çocuk' diyordu. Ecevit'in 'Toprak İşleyenin Su Kullananın' 'Bu Düzen Değişmelidir' 'Ne Ezilen Ne Ezen, İnsanca Hakça Bir Düzen' sloganları öyle bir yankılandı ki, partimin oyları tarihinde ilk kez %42'ye çıktı.

Bir de 80'li yıllara bakalım: 12 Eylül faşizminin arkasından Turgut Özal'ın ANA VATAN PARTİSİ tek başına iktidar oldu. Onun sloganı da 'Çağ Atlayan Türkiye' idi. Bu da tuttu. Arkasından 26 Mart 1989'da yapılan yerel seçimlerde solun büyük partisi Erdal İnönü önderliğindeki SHP idi. Bu kez ANAP'ın sloganı, elektrik direklerine asılmış olan elleri arkadan bağlı insan figürüydü. Şimdiki Tayyip bey'in 'Topal Ördek' örneği. İşsizliğin, pahalılığın üst düzeyde olduğu o koşullarda Erdal İnönü'nün 'Beş Sene Daha Limon Gibi Sıkılmak İstemiyorsanız OYLAR SHP'ye' sloganı imdada yetişti. İstanbul, Ankara başta olmak üzere 67 ilin 39'unun belediye başkanlığını SHP kazandı. %29 oy oranıyla birinci parti oldu. Ondan sonra da partim o oranı hiç yakalayamadı.

Evet değerli dostlar; şimdi anladınız mı sloganın önemini. Hele bir de okuma alışkanlığı olmayan toplumlarda o kısa sözcüklerin ne kadar etkili olduğunu!

Şimdi soruyorum, seçime giderken benim partimin sloganı nedir? 'GELİYOR GELMEKTE OLAN' mı? Hayır olamaz, olmamalı. Çünkü bu slogan soyut kalıyor. Somut bir şey çağrıştırmıyor. Türkçe öğretmeni değilim ama bu cümle bana ayrıca düşük bir cümle gibi geliyor. Bu sloganın kitleleri sürükleyeceğine inanmıyorum.

Bu dil bu kadar zenginken, piyasada, sokakta bu kadar malzeme varken daha vurgulayıcı, daha çarpıcı bir slogan bulunamaz mı?

Haydi şimdi hoşça kalınız, dostça kalınız!