Barınma hakkı her vatandaşın doğal ihtiyaçlarının en başında yer almaktadır. Başını sokacağın bir yuvan, rahatça yastığını koyup da uzanabileceğin bir köşen varsa diğer sorunlar el mahkûm çözülmek durumundadır. Ülke nüfusunu kapsayan her sosyal dilim için sığınma aynı derecede önemlidir. Ülkeyi yöneten ve yönetimine talip siyasetçiler konut ihtiyacını ve çözüm önerilerini sosyal proje mahiyetinde ülkenin geleceği açısından en ilk madde olarak ele almalıdır…
Geçmişte sosyal konut proje ve çalışmalardan istifade edilen dönemler vardır. Kooperatifleşme süreci yaşanmıştır. TOKİ’nin kuruluş aşaması da devlet desteği ile üretilecek konutların ihtiyaç sahiplerine maliyetine ödeme imkânı ve kredi desteği ile satın almasına imkân tanımaktı. Müteahhitlik sektöründeki yüksek kâr beklentisi ve politikanın tarafsızlığını yitirmesi sanırım asıl amacı biraz saptırdı. Politika gerekli planlamayı ve maliyet desteğini yaparak kurumun daha verimli konut üretmesini teşvik etmelidir…
Sosyal konutların üretiminde en önemli hedef; hizmet noktasında olmalıdır. Kentsel dönüşüm kavramı da aslında sosyal konut kapsamından geliştirilmiştir. Varoşlardaki plansız yapılanmaya son vermek, oturulma imkânı bulunmayan binaların yenilenmesi, kırsaldaki artan nüfusun kent merkezine göçünün önüne geçilmesi için sosyal gelişim proje ve planlanmasının yapımıdır. Uygulamada ise kazanç kapısı niteliğinde, sorunlar yumağı betonlaşmayı katlayan; otopark, yeşil alan gibi çevre değerlerini yok eden, alt kat dairelerini güneş ülkesinde güneşten mahrum bırakan yığılmış modern görünümlü beton vaziyeti hasıl olmuştur…
Ak parti hükümeti döneminde köylerin de imar planı kapsamına alınması yasallaştırılmıştır. Kırsalda vatandaşın gelir düzeyi ve ikame ettiği evin durumu da bellidir. Bir oda, birkaç ailenin beraber yaşadığı köy hayatında evlenme çağına gelmiş delikanlılar için kocaman tarlasına bir oda ekleme şansı kalmamıştır. Yasayla da kaçak inşaat statüsünde ele alınmaktadır. Gençlik ihtiyacını aşan köylerdeki planlama (ne zaman?) yapılacaktır. Arsası olmayanlara devlet desteği ile ikame desteği (verilecek midir?) Yaşı 18’i aşan kente göçüp, kaderine (mahkûm mu?) olacaktır. Hadi gel, köyümüze geri dönelim!…
Varoşlardaki durum (nasıl?) düzeltilecektir. Büyük kentlerin kenar köşelerinde kaçak, plansız, bakımsız gecekondular hâlâ mevcuttur. (Kim?) çözecektir. Devlet hazine ve vasfını kaybetmiş orman arazilerinden arsa üretip, planlayıp, maliyetine aynı bölgede yaşayan, çalışan, üreten, evlenme yaşına erişmiş herkese başını sokabileceği konut yeri, arsa desteği yapılacak mıdır yoksa şirketlere peşkeş mi çekilecektir? Sosyal devlet anlayışı ve sosyal konut üretim projeleri müteahhitlik mantığı ile topluma fayda sağlamaz. Proje hedef ve vizyonunda ihtiyaç sahiplerinin sorunlarına maliyetine, ekonomik, yerinde çözüm, kredi desteği şarttır…