Latince adıyla ’Opuntia ficus-indica’ olan, halk arasında da Hint inciri, Frenk inciri, Mısır inciri, Babutsa, pabuç inciri, kaynanadili, kürek yemiş ve mantiriç olarak da bilinen dikenli incir, sosyal medyada bir anda popüler oldu. Bir adamın kaktüsten keserek yemeye başladığı söz konusu incir videosu, viral olarak birçok kişi tarafından izlendi.
HASAT ETMESİ ZOR
Alanya’da yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan dikenli incir, hasat sırasında özel bir dikkat gerektiriyor ve genellikle sabah erken saatlerde toplanıyor. İlçenin birçok bölgesinde kendiliğinden yetişen ve halk tarafından bolca tüketilmesinin yanı sıra ekonomik katkı da sağlayan meyve, şifa veren özellikleriyle de dikkat çekiyor.
2 TÜRÜ VAR
Söz konusu meyvenin 15-16. yüzyıllarda Akdeniz bölgesine yayıldığı ve Alanya'da da 300 yıldan fazla bir geçmişe sahip olduğu söylenirken, dikenli ve dikensiz olmak üzere iki türü olduğu ve dikensiz türün ıslah çalışmasının yapıldığı ifade edildi.
SAĞLIĞA ÇOK FAYDALI
Dikenli incirin yaprağından da yemek yapıldığı ve bunun cilde, saça ve sağlığa çok faydalı olduğu belirtildi. C vitamini, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve posa açısından oldukça zengin bir meyve olan dikenli incirin sağlığa ise birçok faydası bulunuyor.