TARIM HAYVANCILIK TURİZM

Antalya’nın en önemli turizm çekim merkezlerinin en başında Alanya gelmektedir. Bazen dört mevsimi bir arada yaşatabilen iklime sahiptir. Bu vasfı ile tarım ve hayvancılık için de Torosların en elverişli bölgelerinden birisidir. Gazipaşa/Alanya Hava Limanının da faaliyete geçmiş olması nedeniyle birkaç yıldan buyana önemi daha da artmıştır. Avrasya toplulukları için ulaşımı en kolay ve en sıcak destinasyon, mesafelerden birisidir…

Yerleşik vatandaşların yoğunluğunun her yıl artması ve Avrasya toplulukları için ulaşımı en kolay, en sıcak ortamlardan birisi olması da dikkate alınınca Rus Uyruklu, Türk vatandaşı, Anastasia Petrova Çetinkaya’nın Alanya’ya hizmet etme arzu Alanya Belediye Başkanlığı adaylığını sağlamış ve süreçte mükemmel tanıtım atmosferi yakalamıştır…

Tarım ve hayvancılık turizmin gelişimine en büyük katkıyı sağlayacak üretim araçlarının başında gelmektedir. Ne yazıktır ki turizm geliştikçe tarımsal üretim gerilemiştir. Yerli vatandaş için tüketim ekonomisinin en çok tüketen kesimini oluşturan turizm bölgelerinde üretim ekonomisinin gerilemesi inandırıcı değildir. Yerli üretimin düşmesi ithal ürünleri arttırmış ve pazarı pahalılaştırmıştır…

Alanya çevresinde düz, geniş ovaların bulunmaması tarımsal yatırım için yeterli görülmese bile kırsalda mükemmel hayvancılık, sebzecilik, turfandacılık yapılmakta ve geliştirilmeyi beklemektedir. Maki topluluklarının orman vasfı altında küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine kapatılması, tarih boyu tükenmeyen ağaç dalları, yaprakları, pürü, çiçeği, meyvesinin hayvan besiciliğinde kullanımının yasaklanması üretimden elin ayağın çekmesine neden sayılmalıdır…

Tarım ve hayvancılığın yemleme yönüyle değil de doğadan beslenme yoluyla yapılması yönündeki çalışmanın turizmin lezzetini de arttıracağa benzemektedir. Güneş, hava, su yanın da az da olsa toprak mevcuttur. Denizi de ilave edince azıcık toprak ne ürünler vermez ki…

Yerli üretimin yöresel lezzet adı altında turiste servisi turizmin en celbedici vasıflarından biri olacaktır. Ancak doğal üretim kaynaklarından halkın uzaklaştırılması ve paralı gübre, yem vs. masraflı sera, ahır, kümes vs. üretime geçilmesi klasik becerilerin modernite ile pahalandırılması üretici kitlenin başını döndürmüş topraklarından elini ayağını çekmesine denen olmuştur. Turizm her kesimin geçimi içim umut kaynağıdır ama…

Yılların birikimi yanlış üretim ve tüketim politikası turizm iktisadını çıkmaza sokmuş yaşamı pahalılaştırmıştır. Turist iyi tüketicidir. Turizm bölgeleri tarımda öncülük etmelidir…