TARIM KENTLERİ

Tarım kent, köykent projeleri kırsal kalkınma sorunlarına çözüm arayışından doğmuştur. İki projeden “tarım kentleri” ismini ülkücülerin “9 Işık” doktrininde; “köy kent” ise sol siyasal akımlarca kullanılan literatürde bulmak mümkündür. “Köy Enstitüleri” sonrası köy kalkınma modeli olarak sunulan “kooperatif tüzük” tasarımı, ideal ve ülküdür…

Türkiye geniş yüzölçümü ve araziye sahip bir ülke olduğundan köy yerleşimi ve mezralar dağınık konuşlanmıştır. Tarım ve hayvancılığın getirdiği yaşam ortamı altyapı imkânlarında zorlamıştır. Buna rağmen ülkeyi yönetenler her eve yol, elektrik,  içme suyu imkânında zorlanmış ama büyük yatırımlar yapmışlardır…

Altyapı maliyetlerinin çok yüksek olması, üretimde modern imkânların kullanılamaması, vatandaşın teknik imkânları sağlayacak iktisadi durumunun bulunmaması, dağınıklıktan dolayı yardımlaşamaması gibi nedenlerle tarım kentleri ve köykent projeleri tasarlanmıştır…

Mezraların ve köy yerleşim alanlarının coğrafi durum ve birleşebilirliği dikkate alınarak “köy yerleşim merkezi” planlanmasını ifade eder. Coğrafi konum dikkate alınarak merkezi noktada tarım araçları hizmet birimi, okul, cami… vs. temel ihtiyaç eşya ve hizmet ürünlerinin köy kooperatifince, devlet desteğiyle sağlanması, köylünün de bu merkezde yerleşime sevki için ev arsası temini gibi maksadı tasarımlar…

Antalya, Konya, Çukurova gibi tarım alanlarını dolaşan herkimse görür ki kilometrelerce su kanalları ve paralelinde yollar destek için devlet tarafından yaptırılmıştır. Köylü bunlardan gayet memnundur. Ancak ülkede toprak reformu gerçekleştirilip ağalık devri bitirilememiştir…

Liberal hükümetler seçim süreçlerinde elektrik, telefon vs. araç gereçleri köylüye iletmeye çalışırken sosyal demokrat ve ülkücü düşünce tarım ve köy kent projeleri üzerinde kafa yormuşlardır…

Projenin amacına ulaşması halinde köy yerleşim merkezleri kent örneği okuluna, camisine, çalışmak için araç gereçlere daha kolay ve teknik sahada ulaşacak, üretim artacak, altyapı yatırım maliyetleri azalacak, özel kaynak ve kuyuların yerini musluklar alacaktır.  Düşünebiliyor musunuz ki köylü, üretim, istihdam konusunda köy hayatı; insan ilişkileri, iletişim, sosyal yaşam sahasında ise kent seviyesinde yaşayacaktır. İşte özlenen modern Türkiye yolu!..