Alanya

Yüzde 70’i denizde! Alanya’da carettalar başardı

Alanya’nın Demirtaş, Keşefli ve Yeşilöz sahilindeki doğal güzellikleri koruma çalışmalarına liderlik eden çevreci Güldane Şahin, Caretta Carettaların yuvalarından ortalama yüzde 70'inin başarılı bir şekilde çıktığını ve denize ulaştığını paylaştı.

Çevreci Güldane Şahin Caretta Caretta ve Kum Zambaklarının korunması için çağrıda bulundu. Kum zambaklarının eşsiz güzelliğine dikkat çeken Şahin, bu bitkilerin Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında kızgın kumların üstünde beyaz çiçekler açtığını ve bu çiçekleri koklayanların bu eşsiz kokuyu unutamayacaklarını belirtti. Ancak, kum zambaklarının neslinin tehlikede olduğunu ve koruma altına alındığını vurguladı. Deniz kaplumbağalarının da koruma gerektiren bir tür olduğunu söyleyen Güldane Şahin, bu kaplumbağaların 1 Nisan ile 1 Ekim arasında sahillerde yuva yaparak yaşadığını ve yumurtalarının genellikle Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yavruya dönüştüğünü açıkladı. Ancak, bu türün nesli tehlikede olduğunu ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alındığını belirtti.

‘TURİZM SADECE EĞLENCE DEĞİLDİR’

Şahin, Deniz Kaplumbağalarının yuvalarından ortalama yüzde 70’inin başarılı bir şekilde çıktığını ve denize ulaştığını paylaştı. Ancak, bu yavruların yaşam savaşının zorlu olduğunu ve sadece binde birinin yetişkinlik dönemine ulaşabildiğini vurguladı. Şahin ayrıca deniz kaplumbağalarının deniz analarını yediğini ve bu türün azalmasıyla deniz analarının arttığını, bu da insanların denizde yüzerken sağlığını tehlikeye attığını anlattı. Güldane Şahin doğa tahribatlarının, ekolojik dengesizliğin ve iklim değişikliğinin Deniz Kaplumbağaları ve Kum Zambakları üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurgulayarak, doğayı koruma çağrısında bulundu. Turizmin sadece eğlence olmadığını ve doğal güzelliklerin tanıtılmasının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.