Alanya

Alanya’da yeni ön onay sistemi hayata geçiyor

Alanya Belediyesi, ticari işletmelerin açma ve çalışma ruhsatlarına yönelik önemli kolaylıklar içeren yeni düzenlemelere imza attı. Belediye Meclisi’nde alınan kararla, özellikle küçük ölçekli işletmelerin işyeri açma süreçlerinin kolaylaştırması hedefleniyor.

Alanya Belediye Meclisi’nde yapılan yeni düzenlemelere göre erkek berberleri için işyeri büyüklüğü kıstasları esnetildi. Daha önce en az 30 metrekare olması gereken işyeri büyüklüğü şartı, küçük ölçekli işletmelerin talepleri doğrultusunda 10 metrekareye indirildi. Ayrıca her müşteri koltuğu için 10 metrekare ilave edilerek, nihai işyeri büyüklüğü belirlenecek. Hijyen koşullarını sağlamak amacıyla da işyerlerinde tuvalet ve ışıklı dezenfeksiyon cihazı bulundurulması zorunlu hale getirildi. Kan taşları dışında herhangi bir makinenin kullanılması da yasaklandı. Bu düzenlemeyle esnafın yüksek kira bedelleri nedeniyle yaşadığı zorluklar giderilirken, küçük metrekareli işyerlerinin de ruhsat alabilmesi sağlanacak. Böylece haksız rekabet önlenirken, vatandaşların uygun fiyatlarla hizmet alması da amaçlanıyor.

RUHSAT ALAMAYAN MEVCUT İŞYERLERİ İÇİN KOLAYLIK SAĞLANDI

Alanya Belediyesi ayrıca, 30 Eylül 2024 tarihinden önce aynı adreste ve aynı iş kolunda faaliyet gösteren, ancak asgari metrekare şartını karşılayamayan eğlence ve umuma açık istirahat mekanları haricindeki sıhhi işletmelere de bir defaya mahsus ruhsat alma kolaylığı sağladı. İlgili işletmelerin, 31 Aralık 2024’e kadar başvuruda bulunmaları halinde, can ve mal güvenliği gibi yasal şartları taşımaları koşuluyla metrekare şartı aranmaksızın ruhsat alabilecek. Eğlence ve dinlenme yerleri ise yüzde 80 metrekare şartını karşılamaları durumunda ruhsat alabilecek.

KIRSAL MAHALLELER İÇİN DE DÜZENLEME YAPILDI

6360 Sayılı Kanun ile köyden mahalleye dönüşen kırsal bölgelerdeki işletmelere de kolaylık getirildi. 30 Eylül 2024 tarihinden önce aynı işkolunda faaliyet gösteren, ancak metrekare şartını karşılayamayan işyerleri, güvenlik şartlarını sağlamaları koşuluyla ruhsat alabilecek. Bu düzenleme ile kırsal mahallelerde ticari faaliyetlerin canlanması hedefleniyor.

YENİ ÖN ONAY SİSTEMİ GELİYOR

Alanya Belediyesi, girişimcilerin işyeri açma sürecinde gereksiz zaman ve para kaybını önlemek için İşyeri Ruhsata Uygunluk Ön Onayı Sistemi’ni de hayata geçiriyor. Söz konusu sistemle, işyeri açmadan önce işyerinin yürütülecek işkolu için ruhsata uygun olup olmadığını öğrenmek mümkün olacak. Alanya Belediyesi bu düzenlemelerle birlikte esnafın ve girişimcilerin ticari hayatını kolaylaştırarak, ilçe ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor.