Siz hiç “Dünya’nın tam orta noktası neresidir, orada ne var?” diye düşündünüz mü?
Akşehirliler taa yüz yıllar önce bu konuya merak salmışlar. Cevabı bilemediklerinden bir bilene soralım demişler.
Bu sorunun cevabını da bilse bilse Nasrettin Hoca bilir demişler.
Elbette Akşehir’de ‘her şeyi bilen’ Nasrettin Hoca’dır.
Akşehir denildiği zaman hepimizin aklına ilk önce; ünü Türkiye sınırlarını aşıp dünyaya yayılmış olan Nasrettin Hoca gelir.
Nasrettin Hoca gerek yaşadığı döneme gerekse yüzyıllar sonrasına damgasını vuran, güldürürken düşündüren, fıkralarıyla hayat dersleri veren hiciv ustası, alim, din adamı ve halk önderidir.
Gençliğinden itibaren Akşehir’de yaşamış olup döneminin Akşehir insanından yola çıkarak bütün insanlığa fıkralarıyla mesajlar yollamıştır.
Nasreddin Hoca; halkın sorunlarını eleştirel bir üslupla dile getirmiş ve pratik zekâsıyla daima çözümler üretmiştir. “Dünyanın merkezi neresidir?” mevzusu da buna güzel bir örnek teşkil eder.
Akşehir’e bir gün yolunuz düşerse, orada herhangi birine; “Dünya’nın ortası neresidir?” diye sorun. Mutlaka; “Akşehir” cevabını alırsınız. Hatta sormasanız dahi Akşehirliler ile üç beş kelam edince size bunu kendiliğinden söyleyeceklerine eminim.
Nasrettin Hoca’nın Dünya’nın ortası ile ilgili şöyle bir fıkrası var:
Bir gün üç beş kişilik bir grup camiden çıkıp evine doğru giden Nasreddin Hoca’yı çevirmişler:
“Hocam, dünyanın ortası neresidir?” diye sormuşlar.
Hoca, birkaç adım ilerlemiş, dönüp gruptakilere bir göz gezdirmiş, ardından bastonunu yere saplamış. Bastonunu sapladığı yeri göstererek:
“Dünyanın ortası burasıdır.” demiş.
Hocanın cevabına şaşıran kişiler:
“Nasıl olur Hocam?” demişler.
Hoca, kendinden emin bir şekilde:
“İnanmazsanız ölçün!” diye yanıt vermiş…
İşte o gün bugündür Akşehirlilere göre, Dünya’nın ortası Akşehir’dir.
Bunu yüzyıllar öncesinde iddia eden de Nasrettin Hoca’dır. Koskoca Nasrettin Hoca yalan yanlış bilgi verecek değil ya.
Nasrettin Hoca’nın bu sözünden yola çıkan Akşehirliler de “Bu söz havada kalmasın, resmiyete dökelim” deyip Türk Patent Enstitüsü’ne tescil başvurusunda bulunmuşlar ve tescil belgesini almışlar.
Resmi makamlarca da Akşehir’in dünyanın ortası olduğu tescillendiğine göre biz de gönül rahatlığıyla; ‘’Dünyanın ortası Akşehir’dir.’’ diyebiliriz.