Ekonomi

Onlara zam verilmeyecek! Bu emekliler yasa boğuldu

Milyonlarca SSK ve Bağkur emeklisini ilgilendiren enflasyon rakamları ve maaş zamları belli oldu. TÜİK'ün açıkladığı Haziran ayı enflasyon rakamlarına göre, emekli maaşlarında ortalama %24.72'lik bir zam yapılacak. Ancak 1.5 milyon civarında emekli için bu zam sevinç yerine üzüntüye dönüşecek.

TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamlarına göre, emekli maaşlarında artış yaşanacak. Ancak kök maaşları 8 bin liranın altında olan 1.5 milyon civarında emekli, zam formülünden dolayı maaşlarında herhangi bir artış göremeyecek ve maaşları 10 bin lirada sabit kalacak.

KÖK MAAŞ SORUNU NEDİR?

Yıllar önce yapılan bir düzenlemeyle en düşük emekli maaşı 1500 liraya çıkarılmıştı. Maaşı 1500 liranın altında kalan emeklilerin maaşları SGK tarafından tamamlanarak 1500 liraya yükseltilmişti. O zamandan sonra yapılan maaş zamlarında seyyanen zam yerine maaş tamamlama formülü uygulanmaya başladı. Bu formül nedeniyle, kök maaşı 8 bin liranın altında olan emekliler enflasyona rağmen maaşlarında herhangi bir artış göremiyor.

NE YAPILABİLİR?

Emekli maaşlarında yaşanan bu adaletsizliğin giderilmesi için kök maaş sisteminin yeniden gözden geçirilmesi ve emeklilerin enflasyondan korunacak şekilde maaşlarının artırılması gerekiyor. Bu haber, milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiriyor. Emeklilerin maaşlarında yaşanan bu adaletsizliğe yetkililerin bir çözüm bulması bekleniyor.