Geçmiş dönemlerdeki genel seçim kriterlerine alışıktır. Gündemi yakın takiple ilgisi azdır. Önceki anayasal ilkelerle yenisinin örtüştüğünü düşünüyor. İlk turda Meclis için Milletvekili ve ilk tur cumhurbaşkanı seçimine rey kullanılacaktır. Altı adaydan birisinin %50+1 rey almış olması gerekecektir. Bu rakama ulaşılamaması durumunda iki Pazar sonrası, 08 Temmuz 2018 günü, ikinci tur seçimin yapılması beklenmektedir…
Erken veya baskın genel seçim stratejileri üzerinden adaylar faaliyetlerini sürdürmektedir. İlk turda hiç kimsenin yeterli çoğunluğa ulaşamayacağı kanısı siyasal atmosferde hakimdir.. Cumhur ittifakı da, millet ittifakı da, ittifaklar içinde yer almayanlar da aynı sonucu beklemektedir. Cumhur ittifakı %50+1’e en yakın politik atmosferi güçlendirme gayretindedir.
Bu seçimin ilginç bir yanı da %10 barajının varlık-yokluk arasında gidip gelmesidir. İttifakta yer alanların işi kolaylaşmıştır ancak, ittifak kurmayan partilerin önünde aynı engel durmaktadır. Karışık bir seçim havası yaratılmıştır. Cumhurbaşkanlığını alan şahsiyetin mecliste de çoğunluk kurması zaruri gibi algılanmaktadır…
Ülke kararname ile yönetilecektir. Meclis görev ve yetkilerini kullanmak güçleşmiştir. Aktif ve geçiş süreci fiiliyat seçim sonrası kararname dönemini aydınlatmaktadır. Milletvekili çoğunluğuna dayalı kanun hükmünde kararname ile yönetimin ekonomideki yansıması köydeki çobanı bile vurmuştur. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri inşallah tez elden düzeltir…
ABD Başkanı, Trump seçildiği gün “yedi Müslüman ülke insanını ABD’ye sokmayın…” mealindeki kararnameye bir bayan hâkim “Dur!” diyebilmiştir. Sn. Trump’un resti hâkimenin kararının onaylanmasıyla sonuçlanmıştır. Vatandaş Türkiye de böyle bir mahkeme olacak mı sorusuna; “hayır!” cevabı aldığını söylemektedir…
Kardeş Ülke Azerbaycan devlet başkanı, toplantı açılışını “eşimi yardımcım atadım!” sözleriyle açması büyük alkış almıştır. “Yeni rejimde benzeri atamaların yapılması mümkün mü?” diye, yeni anayasayı yazanlara gazeteciler soruyor,; “önünde engel yok!..” cevabını alıyorlar…
24 Haziran 2018 günü yapılacak seçim sonrası (kim?) kazansa aynı yetkilere sahiptir. Seçim sonrası hükümet meclis dışından kurulacaktır. Cumhurbaşkanının yapamayacağını açıklayan anayasa cümlesi yoktur. Ve vatandaş ülkenin uluslararası ve ulusal bazda daha sorunlu hale geleceği endişesini taşıyor.
Türk ülküsü; “adalet, fazilet, sadakat, cesaret…” ilkelerini ilim ve iktisatla canlandıracak uzman ekip arayışındadır!.. Genç kuşakların kişilerden çok ilkelere rey kullanacağı düşünülmektedir…