Sizce gerçek kendinizi tanıyor musunuz? Neleri seversiniz, nelerden nefret edersiniz, kişilik özelliklerinizin farkında mısınız? Karar almaktan ve kararlarımın sonucunu görmekten korkuyorum. Yapacağım iş bana uygun mu beni memnun eder mi bilemiyorum. Hayatımda olan insanı hayatımdan çıkarmam gerekiyor bunun farkındayım ama uygulayamıyorum. İşte tam da bunun gibi soruların cevabını bulmak için asıl kendinize sormanız gereken büyük soru; BEN KİMİM?
Bu konuda bir yazı yazmamın nedeni şimdiye kadar yardım almak için gelen danışanlarımın belki de en büyük eksik olduğu ve çelişkiye düştüğü soru olmasıdır. Çünkü insanlar şimdiki zamanı yaşayabilmeleri için, hayatın onlara getirdiği zorluklara nasıl göğüs gerebileceklerini fark etmeleri için ilk önce kendilerini tanımalıdırlar. Düşünelim; aynaya bakınca karşınızda ne görüyorsunuz, kimi görüyorsunuz. Sizin kişilik özellikleriniz nelerdir, iyi ve kötü yanlarınız nelerdir, siz kendinizi nasıl tanımlarsınız bu sorulara yanıt verebiliyorsanız şanslısınız.
Ergenlikte içine girdiğimiz o zorlu kimlik arayışı dönemi sonrası hayatınızın geri kalanı da bulduğunuz kimliklerin ne olduğunu anlamaya çalışmakla geçiyor. Kendinizi anlamak ve tanımakla. Peki, nedir bu “kişilik” dedikleri? Farklı durumlar karşısında değişim göstermeksizin yansıttığınız düşünce, his, motivasyon ve davranışların bütünü kişiliğinizi oluşturuyor.
Tabii kişiliğinizi oluşturan bazı koşullarda vardır, sizin kim olduğunuz konusunda size yol göstericiler
ZAMAN: Doğumdan ölüme yaşanan her dakika sizsiniz. Yaşadığınız zamanla ne yapıyorsanız, işte o sizsiniz. Yaptıklarınız bir nevi, sizin kimliğinizi oluşturur. Zamanınızı nasıl harcıyorsunuz? Bu soruya verdiğiniz cevap “ Ben kimim?” sorusuna verdiğiniz cevaptır.
İLİŞKİ: En çok ilişki kurduğunuz, konuştuğunuz, paylaşımda bulunduğunuz kişiler kısaca yakın çevreniz “Ben kimim” sorusuna verilecek ikinci önemli cevaptır. Siz; ailenizsiniz, arkadaşlarınızsınız, iş çevrenizsiniz. Bu insanlarla kurduğunuz iletişim kalitesi, size karşı tavırları, sizin yaklaşımınız, sizin kişiliğinizi oluşturan ana unsurlardır. Bu noktada yaptığınız seçimler, sizi belirler.
Peki kendimi tanımak için ne yapmalıyım?
Öncelikle ne istediğinize karar vermek için hayattaki amaç ve önceliklerinizi belirlemelisiniz. Sahip olduğunuz bilgi ve becerileri, ulaşmak istediğiniz hedefleri gerçekçi bir değerlendirme süzgecinden geçirin. Bu değerlendirme, kendinizi tanımak ve kendiniz için karar verme sorumluluğunu üstlenmek anlamına geliyor. Kendinizi tanımak için tepki verdiğiniz konuları, hangi meslek ve konuların ilginizi çektiğini değerlendirebilirsiniz.
Kendinizi tanımaya çalışırken sahip olduğunuz becerileri, olumsuz olarak gördüğünüz yönleri ve başarılı bulduğunuz yönlerinizi dürüstçe ortaya koyun. Kendinizi yargılamak yerine objektif olarak değerlendirin ve gelişime açık olun.
Zamanla kendinizi tanıdıkça hayatınızı yönetme gibi becerilere sahip olacaksınız. Karşınıza çıkan olumsuzluklar konusunda daha esnek olmak, yaşadığınız olayları veya durumları avantaja çevirmek istemez miydiniz?