Hayvanların insan psikolojisine etkisi oldukça önemli bir yer kaplamaktadır. Hayvanlar insanların anaç duygularını harekete geçirir. Ve daha sıcakkanlı daha yardımsever olmasını sağlar. Hayvan sevgisinin, hayvanlarla beraber yaşamanın insan psikolojisine ciddi olumlu katkıları vardır. Hayvanlarla beraber yaşamak otokontrolünüzü daha da geliştirir, gerginliğinizi azaltır, daha huzurlu hissettirir, anlayışlı olma kat sayınız yükselir ve daha sevgi dolu olduğunuzu görürsünüz. Günümüzde artık birçok problemde hayvanlar terapi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Hayvanlarla iletişim kurabilen bireylerde öz güven artışı ve buna bağlı olarak daha aktif bir sosyal yaşam gözlenmektedir. Yapılan araştırmalarda hayvan sevgisi ve bakımının pek çok psikiyatrik bozuklukta, yas ve kayıp süreçlerinde kişinin iyileşme sürecine önemli katkıları olduğunun ortaya çıktığını belirtmeliyim. Hayvanlar Sizden bir şey istemiyor, hayatınıza kastedecek, alışkanlıklarınızı temelinden sarsacak bir şey istemiyor. Dolayısıyla güven ve sıcaklığı getiriyor eve. Evde sıkıntı duyulan bir durum olduğunda sakinleştirici bir etkisi oluyor. Araştırmalar sonucunda, hayvanlarla birlikte günde 25 dakika geçiren, onlarla oynayan, ilgilenen ya da göz temasında bulunan insanların bedeninde oksitosin hormonunun %25 oranda arttığı ortaya çıkmıştır.
Mutluluk- sevgi hormonu olarak bilinen bu hormon, kişinin kan basıncının düşmesine, depresyonla baş edebilmesine, sakinleşmesine ve huzur duygusunun artmasına yardımcı olur. Düşünsenize anti depresanlara gerek kalmıyor. Ve yine başka bir araştırma sonucunda da, hayvan dostlarımızın, insanlardaki negatif yüklü enerjileri aldıkları tespit edilmiş. Son zamanlarda yayınlanan makalelerde, bir kedi ya da köpekle aynı evi paylaşmanın, sahibinin sağlığı açısından yararlı olacağını belirten bulgular bulunmakta. Örneğin, kalp krizi riskini azaltması,yalnızlık duygusunu bastırması, depresyon ve bunama riskini aza indirgemesi gibi. Fakat,evcil hayvanların insan sağlığına en ufak bir etkisi bulunmadığını belirten çalışmalar da mevcut. Evcil hayvan beslemenin sağlığa yararlı olduğu savının doğruluğunu kabul etsek bile, bu durumu reddeden araştırmalar da yok değil. Hayvanlarla birlikte büyüyen bir çocuk daha sorumluluk sahibi daha sevecen olacaktır. Çünkü hayvan sahibi olmak sorumluluk işidir ve bu sorumlulukların bir kısmını çocuğunuza verdiğinizde onun sorumluluk sahibi olmasını sağlarsınız. Bunun yanı sıra hayvanlar sevecen varlıklardır. Siz geldiğinizde sevinirler, sizinle dışarı çıktığında sevinirler ve bunun gibi tüm aktivitelerinde mutluluklarını belli ederler. Tüm bunlar sizinde mutluluk hormonu salgılamanıza, kendinize daha önemli hissetmenize ve özgüveninizi yükseltmenize sebep olur.
Yani kısaca çok stresli bir günün ardından kendinizi kedinizin ya da köpeğinizin kollarına bırakın. O gerekli tedaviyi sizin için yapacaktır. Hayvanınızla geçireceğiniz bir kaç dakika bile kanınızdaki stres hormonu kortizolü düşürür ve bir anda pamuk gibi bir insana dönüşürsünüz.