p>Kuzey Kafkasya seyahatimizde birkaç bölüm Kafkasların doğasına değindikten sonra yeniden bölgedeki diğer cumhuriyetleri tanıtmaya devam ediyoruz. Kabardino-Balkarya’dan hemen sonra doğuda yer alan sıradaki cumhuriyet Kuzey Osetya (RSO), namıdiğer “Alanya”. Hemen güneyinde bulunan kardeş cumhuriyet Güney Osetya, hatırlanacağı üzere 7.5 sene önce bir savaş geçirmiş ve o zamandan beri, uluslararası hukukta halen Gürcistan devletinin sınırları içerisinde gözükse de, de facto bağımsız olmuş ve fiilen Rusya Federasyonu’na bağlanmıştı. RSO toprakları Kuzey Kafkaslarda birkaç açıdan tampon bölge konumunda. Birincisi; bölgedeki Rus varlığı burada noktalanırken, doğuda Waynax toprakları (İnguşetya, Çeçenya ve Dağıstan’ın bir kısmı) başlıyor. Ki bu Kuzey Kafkasya’nın kadim halklarının en türdeş ve yoğun yaşayageldikleri alanlardır. İkincisi; genel olarak RSO, özel olarak başşehri Vladikafkas Karadeniz’den Hazar’a Kuzey Kafkasya’nın tam orta noktasına denk düşüyor. Üçüncüsü ise, Rus İmparatorluğu’nun Transkafkas Dağlarını aşıp Gürcistan’a inmek için inşa ettiği ilk ana yol olan ve halen kullanılan “Ordu Yolu”nun başlangıcı da gene burası.
ALANYA'NIN DOĞASINA BİR BAKIŞ
Kuzeyde Stavtopol Kray’ı, doğuda İnguşya ile çevrili Kuzey Osetya, indirgenmemiş yüzölçümü itibariyle sadece 8 bin kilometre karelik bir sahayı kaplamakta olup 700 bin’den biraz fazla bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır. Kapladığı alanın yarısını oluşan hacimli dağların tepe noktasını oluşturan meşhur Kazbek Dağı (5033 m.), hem kuzey Kafkas dağ silsilesinin en yüksek noktalarından birisini oluşturuyor hem de kendi adını taşıyan ulusal doğal park ile cumhuriyetin simgesi ve aynı zamanda gururu. Kuzey Kafkasya’nın en uzun nehirlerinden olup, Zilga Dağı’nın buzullarından doğan Terek 600 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. RSO coğrafyasının geri kalan başlıca akarsuları ise Urukh, Ardon, Kambileevka ve Gizeldon’dur.  
RSO'NUN ETNİK BİLEŞİMİ VE EKONOMİK YAPISI
Çarlık devrinde dahil olduğu geniş bölgenin ismi “Terskaya eyaleti” olan Kuzey Osetya’nın, başkentten sonraki belli başlı yerleşim birimleri: Mozdok, Beslan, Alagir ve Ardon’dur. Halkın yüzde 64’ünün şehirlerde ikamet ettiği cumhuriyetin demografik kompozisyonun yüzde 65’ini Osetler teşkil ederken, ardından yüzde 20’lik bir oran ile Ruslar gelir. Bu iki temel kurucu öğeden sonra ise sırasıyla İnguşlar, Ermeniler, Kumuklar ve Gürcüler sıralanır. Kafkasların Alanya’sının ekonomisine gelirsek; oldukça büyük çaplı gerçekleştirilen alkol ürünleri üretimi ve ihracatının yanı sıra, gerek parlak metalurji sektörü gerekse de ağır ve sert alaşımların üretimi kayda değer önemdedir. Bunların haricinde ise Kuzey Osetya’nın iktisadi yapısının belkemiğini oluşturan dallar; madencilik ile makine ve inşaat malzemeleri üretimi olmaktadır.     
OSETLERİN VE OSETYA'NIN KISA BİR TARİHÇESİ
Bundan binlerce yıl evvel bugünkü RSO topraklarında Koban kültürü egemendi. İS 1. yüzyıldan itibaren Güzey Doğu Avrupa ve Orta Asya’daki Sarmat kavimleri (Sarmatyalılar) birleşerek Alanlar adıyla varlıklarını sürdürmeye başlarlar. 11. asra gelindiğinde Orta Kafkaslarda artık Alanya devleti kurulmuştur. 1774’te Rusya’ya bağlanan Kuzey Osetler, 1921’de kurulan “Dağlık Sovyet Cumhuriyeti” bünyesine katılırlar ve en sonu “Kuzey Osetya Otonom Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti” statüsü altında 1991’e kadar mevcudiyetlerini sürdürürler. Sovyetler sonrası bölgedeki ilk etnik çatışmalardan birisi yine Kuzey Osetler ile komşu İnguşlar arasında cereyan edecektir (1992).